Šestý den LFŠ: Věrnost stojí na hereckých výkonech, ale postrádá gradaci

Šestý den LFŠ: Věrnost stojí na hereckých výkonech, ale postrádá gradaci60%

Leně v manželství už dlouho chybí jakákoli jiskra. S partnerem společně jen přežívají od jednoho dne k dalšímu a zůstávají spolu ze setrvačnosti. Po podezření Sergeje z nevěry se hlavní hrdinka rozhodne vzít záležitost do vlastních rukou.

Profesně úspěšná Lena ale nechce nic uspěchat. Tuší, že věci nejsou v pořádku, ale stále pomalu sbírá varovné signály, aniž by něco sama dala najevo. Dny se táhnou a tak dlouhý čas v nevědomosti bez rozuzlení už nezvládá. Na zatajeném večírku svého muže podvede. A pak znova. Stává se citově chladnou a uzavřenou, i přes snahu Sergeje situaci řešit.  

Dost dlouho není žádný problém explicitně popsán, ale uvnitř Leny se očividně odehrává drama. Má zůstat ve vztahu bez vášně, být nedostupná, nebo manžela opustit? Odhodlání postavit se pravdě jí trvá. Když se konečně rozhodne ke konfrontaci, zjistí, že není všechno tak, jak si namlouvá. Tím začíná kolotoč výčitek, smutku a pokusů odpustit si zbytečnou odvetu, které se dopustila.

Co Věrnost táhne, je kromě hereckých výkonů Evgeniye Gromovove a Aleksandra Pala v hlavních rolích také empaticky detailní zobrazování tolik postrádané intimity mezi manžely. Odcizení je citelné v každém dialogu, a to nutí diváka hodinu a půl dlouhý vhled do života dvou lidí dodívat až do konce.

Dost zásadním problémem snímku se stává očividně naprosto přehnaný vztah hlavní hrdinky k mužům a naopak. Je vůbec možné, aby v opravně aut náhodou projel kolem muž a okamžitě měl zájem o sex s ní? Takovýchto momentů se ve filmu nachází nespočet a celkově táhnou celý počin dolů k průměrnosti. Také spousta zbytečně protáhnutých scén, které nepříspívají k poznání postav, ani v příběhu nemají žadý širší význam, se stávají poměně únavnými. Navíc k tématu neříká nic nového, nevyvolává otázky a nezpracovává téma ne/věrnosti z neobvyklého úhlu.

Zmíněné slabší části shazují jinak obstojně zpracované téma odcizení v partnerském vztahu a celkový dojem kvůli nim není takový, jaký by mohl být. Poslední minuty ovšem Věrnost trochu vzkřísí, a divák tak z kina nakonec odchází s poměrně uspokojivým pocitem.

Foto: LFŠ

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!