Kulturní srpen: od novinky Agnieszky Holland po kolekci Alfonse Muchy v pohybu

Kulturní srpen: od novinky Agnieszky Holland po kolekci Alfonse Muchy v pohybu 

Měsíc srpen je v Praze i regionech nabitý kulturními událostmi. Podívejte se na naše tipy, mezi nimiž nechybí životopisný snímek o Janu Mikoláškovi či interaktivní výstava plakátů Alfonse Muchy.

I přes nepříznivou situaci ohledně koronaviru se snaží pořadatelé hudebních festivalů nezklamat diváky a předvést jim jejich oblíbené interprety ještě o těchto prázdninách. Pátek 21. a sobota 22. srpna budou ve středočeském Slaném patřit rockovým, punkovým a alternativním formacím, na Valníku tentokrát vystoupí Plexis, Fast Food Orchestra, Totální nasazení nebo Poletíme?

Druhá polovina léta přinese také zajímavé filmové novinky. Z českých luhů a hájů to bude biografické drama Šarlatán v režii Agnieszky Holland přibližující život slavného léčitele Jana Mikoláška, jenž byl v padesátých letech odsouzen ve vykonstruovaném procesu. Režisér Christopher Nolan přichází po hitech Počátek nebo Dunkerk s temným sci-fi Tenet.

Uherském Hradišti pokračuje ve zkráceném režimu Letní filmová škola, jež letos nabízí třeba ochutnávku izraelské kinematografie nebo retrospektivu polského tvůrce Andrzeje Wajdy. Divadelníky, představitele nového cirkusu nebo provazochodkyni nad Vltavou představí Letní Letná Light konající se od 18. do 25. srpna.

Éterické bytosti ze secesních plakátů fenomenálního výtvarníka Alfonse Muchy se rozpohybují na výstavě iMucha, která se v Obecním domě otevírá 21. srpna. Expozice vychází z rozsáhlé sbírky tenisty Ivana Lendla, k vidění bude přes dvě stě artefaktů. Až do 27. září mají zájemci v Centru současného umění DOX možnost zhlédnout třicítku hyperrealistických obrazů autorky Ivany Lomové, na nichž prezentuje vzpomínky na normalizační éru v Praze.

Ze snímku Šarlatán. Foto: Alžběta Jungrová, CinemArt

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!