Vydejte se na cesty s klasickými i nevšedními road movies

Vydejte se na cesty s klasickými i nevšedními road movies 

Slunné letní měsíce vybízejí k cestování. Současná krize dlouhým cestám příliš nenahrává, a tak zatím můžete vyrazit za dobrodružstvím alespoň s protagonisty těch nejlepších road movies z dílen velikánů, jakými jsou Ridley Scott, Wim Wenders nebo David Lynch.

Thelma & Louise (1991), režie Ridley Scott

Snímek je příběhem dvou kamarádek, zatrpklé servírky Louise Sawyer (Susan Sarandon) a nešťastné Thelmy Dickinson (Geene Davis), které před každodenní rutinou utíkají na víkend do hor. V baru, v němž se ženy po cestě staví, se Thelma opije a začne flirtovat s jistým Harlanem Puckettem (Timothy Carhart). Ten se však záhy pokusí ženu znásilnit. Jako zázrakem se objeví Louise a násilí zabrání, nicméně po ostré hádce Harlana zastřelí. Stiženy strachem se obě ženy rozhodnou nezavolat policii a prchnout do Mexika.

Jeden z nejznámějších filmů Ridleyho Scotta je nejen klasickou road movie, ale také tzv. buddy movie, neboť jeho hlavním motivem je přátelství. Neméně důležitou roli však hraje i snaha vymanit se ze stereotypů, a to hlavně v případě Thelmy: z poněkud naivní a nezkušené ženy v domácnosti se totiž postupně stává silná osobnost. Naproti tomu starší a zkušenější Louise, která neprochází tak znatelným vývojem, zastává ve vztahu k přítelkyni až mateřskou úlohu.

Lola (2019), režie Laurent Micheli

Lola je druhým celovečerním snímkem belgického režiséra Laurenta Micheliho, který získal několik ocenění v rodné zemi i v zahraničí. Hrdinkou příběhu je mladá transwoman Lola (Mya Bollaers) čekající na operaci v rámci své přeměny. Již dva roky žije v Bruselu, kam odešla po sporu s otcem Philippem (Benoît Magimel), jehož maloměšťácká povaha a zastaralá představa o tradiční rodině se neslučovaly s Lolinou identitou.

Osudy obou hrdinů se znovu protnou po úmrtí Loliny matky. Philippe a Lola se rozhodnou splnit matčinu poslední vůli a vydat se společně na pobřeží, kde mají rozptýlit popel. Lola, unikátní road movie o opětovném a nelehkém budování vztahu s otcem, má českou premiéru 13. srpna v rámci Mezipatra Queer Film Festivalu, a to za přítomnosti režiséra Laurenta Micheliho i herečky Myi Bollaers.

Bokovka (2004), režie Alexander Payne

Film vypráví příběh dvou přátel: Milese (Paul Giamatti), nepříliš úspěšného autora a milovníka vína, a Jacka (Thomas Haden Church), herce, který má krátce před svatbou. Miles nabídne Jackovi turné po kalifornských vinicích, aniž by tušil, že budoucího ženicha vůbec nezajímají odrůdy vín, ale spíše potenciální náhodné známosti. Během jedné ochutnávky protagonisté potkají Stephanii (Sandra Oh) a Mayu (Virginia Madsen), což nakonec ohrozí Jackovu svatbu i jeho zdraví.

Přestože snímek se nese v mnohem uvolněnějším duchu než Thelma & Louise, jde o zdařilou kombinaci road a buddy movie se dvěma charakterově odlišnými, avšak skvěle se doplňujícími hrdiny. Zatímco Jack je charismatický a neodolatelný donchuán, Miles je spíše prototypem stydlivého a neobratného intelektuála.

Paříž, Texas (1984), režie Wim Wenders

Jen málokterý evropský režisér dokázal vystihnout americkou kulturu tak jako Wim Wenders, čelný představitel tzv. Neuer Deutscher Film. V poněkud netradiční road movie natočené podle scénáře Sama Sheparda se představuje Travis Henderson (Harry Dean Stanton), který v úvodním obraze sám kráčí texaskou pouští a marně hledá, čeho by se napil. Když nakonec vejde do baru, ztratí vědomí.

Záhy se ukáže, že hrdina byl čtyři roky nezvěstný a blízkými považován za mrtvého. Travis následně kontaktuje svého bratra Walta (Dean Stockwell) žijícího v Los Angeles, jenž s manželkou (Aurore Clément) vychovává bratrova sedmiletého syna Huntera (Hunter Carson), kterého opustila matka (Nastassja Kinski).

Zpočátku jsou Travis a jeho syn Hunter jako dva naprostí cizinci. S opatrností i obavami si začínají budovat důvěru i přátelství a v jejich hlavách se zrodí myšlenka najít zmizelou matku a znovu být rodinou. Brzy se však ukáže, že před minulostí nelze utéct ani do vyprahlé americké pouště. Paříž, Texas je působivou road movie, jež nepostrádá pro Wenderse typickou přemýšlivost a hloubku. K dokonalosti přispívá i skvělá vizuální stránka, mimo jiné široké záběry na vyprahlou poušť či na přelidněné velkoměsto, které umocňují protagonistův pocit odcizení.

Příběh Alvina Straighta (1999), režie David Lynch

Mezi nejlepšími road movies nemůže chybět ani snímek režiséra Davida Lynche inspirovaný skutečnými událostmi. Hrdinou filmu je Alvin Straight (Richard Farnsworth), penzista a veterán druhé světové války, který žije se svou dcerou Rose (Sissy Spacek). Když Alvin zjistí, že jeho bratr Lyle (Harry Dean Stanton) žijící ve Wisconsinu utrpěl mozkovou mrtvici, rozhodne se jej navštívit.

Alvin však kvůli věku a nemoci přišel o řidičský průkaz a tvrdošíjně odmítá jet za bratrem hromadnou dopravou. A tak se rozhodne absolvovat 240 mil dlouhou cestu na staré zahradní sekačce značky John Deere.

Film je unikátní nejen svým námětem, ale i způsobem natáčení – nejenže se natáčelo na skutečných silnicích, po kterých Straight jel, ale všechny obrazy byly nasnímány v chronologickém pořadí. Jde také o poslední snímek Richarda Farnswortha. Představitel Alvina natáčel již v terminálním stadiu rakoviny a v roce 2000 spáchal kvůli nesnesitelným bolestem sebevraždu.

Foto: MGM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!