Čtvrtý den LFŠ: Neočekávané přátelství mezi malířkou a zlodějem upoutá především neobyčejným příběhem

Čtvrtý den LFŠ: Neočekávané přátelství mezi malířkou a zlodějem upoutá především neobyčejným příběhem70%

Na první pohled jsou jako oheň a voda, prostě k sobě nemohou v žádném případě najít cestu. Dokument Malířka a zloděj ale boří hranice o tom, kdo je vlastně kdo.

Umělkyně Barbora Kysilková se rozhodla přestěhovat s přítelem do Norska a konečně se jí podařilo uspořádat výstavu. Stalo se ale neočekávané – dva obrazy zásadní pro její tvorbu odcizí dvojice zlodějů. Tuto ránu malířka snáší těžce, ale u soudu se setkává s jedním z pachatelů, Karlem Bertilem. Tento člověk s temným životem ji zaujme natolik, že jej osloví s neobvyklou nabídkou – chce vytvořit jeho podobiznu.

Kromě toho je ale také mimořádně zvědavá, co se stalo s jejími obrazy. Bertil tvrdí, že měl daný večer v sobě silnou dávku drog a na nic si nevzpomíná. Přesto je z Barbořiny strany cítit jasná fascinace postavou, s níž by neměla mít absolutně nic společného, natož se po uplynulých událostech vůbec pokoušet o jakékoli sblížení. Jeden druhému se ale postupně otevře a vznikne zvláštní typ destruktivního i vzletného přátelství mezi dvěma naprosto odlišnými lidmi.

Dynamiku snímku dodává pohled obou zúčastněných střídající se v různých intervalech a také časová neposloupnost. Na každou větší událost může divák nazírat ze dvou perspektiv, což je v tomto případě skutečně působivé – Bertil a Barbora pochází každý z jiných poměrů, mají jiný náhled na život a rozdílné hodnoty, něco je ale přece spojuje.

Boření stereotypů se Malířce a zloději daří velmi obstojně hlavně právě díky plasticitě účinkujících, možnosti se vžít do osudů a alespoň částečně chápat jejich pohnutky. Zvědavost je zde hlavním hnacím motorem, a to jak pro Barboru, která touží po odpovědích, tak pro publikum.

Děj je až do poloviny naprosto nepředvídatelný a neobyčejnost příběhu poutá pozornost sama o sobě. Po hodině ale tempo zpomaluje a zbytečnějších momentů bohužel přibývá. Gradace kolabuje a z nepopiratelně skvělého tématu se stává zbytečně natahovaný snímek. I přes to ale příběh táhne celý film, a právě kvůli němu stojí za zhlédnutí.

Foto: Sundance Institute

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!