Ava: Bez soucitu. Film bez zápletky je jako prázdná skořápka posetá třpytkami

Ava: Bez soucitu. Film bez zápletky je jako prázdná skořápka posetá třpytkami60%

Snímek Ava: Bez soucitu připomíná prázdnou vaječnou skořápku posypanou třpytkami. Skvělé herecké obsazení, bojovná akce a efektivní stylizace hlavní hrdinky do chladné vražedné krásky pouze zakrývají absenci zápletky a vyčpělost tematiky.

Ava je nájemná vražedkyně, která likviduje osoby pro tajnou organizaci. Ve svém oboru je jedna z nejlepších a dostává ty nejvybranější cíle, kterými jsou většinou muži z vysokých kruhů. Ava pracuje rychle, nenápadně s barevnými parukami na hlavě a oděná v kalhotových kostýmech.

Stačí však jedna nepovedená akce a vše se změní. Organizace chce údajně zahladit stopy a posílá Avu užít si volno a potřebný odpočinek. Její šéf se ženy však chce zbavit navždy. Ava se vrací domů ke svým nepřívětivým kořenům, otec mezitím zemřel, bývalý snoubenec holduje gamblingu. Navíc zatím netuší, že je na ni vypsán kontrakt jiným nájemným vrahem.

Co mají společného Mr. & Mrs. Smith, Tarantinův snímek Kill Bill a Elektra od Marvela? Objevuje se v nich hlavní postava krásné nájemné vražedkyně, která se někomu nehezky znelíbila. Z lovce se v okamžiku stává lovná zvěř a začíná nelítostný boj o přežití. Všechny tři zmíněné snímky jsou vynikajícími filmy o nájemné vražedkyni, každý z nich má však svůj osobitý tón i zápletku. Na každé z těchto děl však spadá desítka jim podobných, která svůj scénář postavila na osvědčeném akčním schématu nájemných vrahů. Nebylo v nich však nic navíc, a tak zanikají ve stínu povedenějších akčních snímků. Jedním takovým je právě i Ava.

Největším nedostatkem snímku je absence pořádné zápletky. Vyčpělé téma lovené vražedkyně nemusí být na škodu, pokud jej tvůrci podají novým a originálním způsobem. Nejen že k tomu nedošlo, ale scenárista dokonce zapomněl dodat jakýkoliv relevantní děj. Ava pokazí akci, to se jejímu šéfovi nelíbí, rozhodne se ji zabít a po zbytek filmu se o to snaží. Přesně o tak jednoduchou šablonu jde. Jako bonus tvůrci přidali jednu naprosto zbytečnou pasáž o nebezpečném gamblingu Avinýho expřítele, snad jen aby se neřeklo. Pokud se dá děj shrnout do jedné věty, něco je špatně.

Velký potenciál byl citelný ve snaze o psychologické nahlédnutí do nitra hlavní hrdinky a úsilí ukázat, co ji přivedlo k zaměstnání nájemného vraha. Byly to drogy, alkohol, problémy v rodině či její expřítel, který holdoval kartám a začal si s její sestrou? U všech těchto témat byla pouze rozklepnuta krusta, ale pod povrch se nikdo nedostal. Větší náhled na problematiku a retrospektivní záběry by možná snímku přidaly na originalitě.

Ava má však i své klady. Objednává si skotskou jako James Bond, má problémy s drogami jako Sherlock Holmes, kdo je to? Jessica Chastain v roli Avy byla vynikající – ženská, ale ne křehká, chladná, ale ne bezcitná. Po jejím boku se ve filmu objevili John Malkovich a Colin Farrell, další skvělí herci, kteří film svým pojetím rolí pozvedli na jinou úroveň.

Dalšími pozitivy, které příjemně oživují film, jsou efektivní bojovné scény, kterým nechybí akce a místy netradiční pojetí. Příjemný detail dodávají i hrdinčiny převleky a stylizace do různých rolí pomocí paruk a kostýmů.

Skvělé herecké obsazení, přemíra bojovné akce a efektivní stylizace hlavní hrdinky do chladné vražedné krásky jen zakrývají fakt, že snímku chybí relevantní zápletka a originalita. Přesto to není podívaná k zahození a tvůrcům se podařilo odvést pozornost od plochosti děje. Není radno však koukat na trailer, pak už diváka v kině nic nepřekvapí – výpovědní hodnota je téměř stoprocentní.

Foto: Voltage Pictures

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Ava: Bez soucitu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!