Konec prázdnin v metropoli: kulturní tipy na nevšední zážitky i zvýhodněné vstupy

Konec prázdnin v metropoli: kulturní tipy na nevšední zážitky i zvýhodněné vstupy 

Trávíte zbytek léta v hlavním městě a rádi byste vyrazili za kulturou? Nenechte si ujít třeba zlevněné vstupné do Uměleckoprůmyslového muzea a dalších devíti institucí, netradiční vycházku po skrytých místech Florence nebo tančírnu pod širým nebem.

Do Uměleckoprůmyslového musea se slevou

Využít jednorázového vstupu do všech tří pražských poboček Uměleckoprůmyslového musea – hlavní budovy v Josefově, expozice Český kubismus v Domě U Černé Matky Boží i Galerie Josefa Sudka – za zvýhodněnou částku 150 či 80 korun můžou zájemci do konce srpna. Vstup platí i na aktuální výstavy, mezi nimiž najdou přehlídku historických tapiserií a textilií či výběr nejlepších snímků studentů Institutu tvůrčí fotografie. Děti do 15 let mají vstup zdarma.

Rodinná výtvarná dílna

Létání je dlouhodobým leitmotivem výstav v Centru současného umění DOX, ať už na někdejší přehlídce děl Petra Síse, nebo u aktuální expozice Ultrasupernatural zaměřené na papuánské kmeny, které cestují do nebe. Na tříhodinové dílně spojené s komentovanou prohlídkou v sobotu 29. srpna odpoledne se se svými ratolestmi dozvíte něco o vesmíru a seznámíte se s něčím, co je pro západní civilizaci neznámé. 

Poloviční vstupné do devíti institucí

V hlavním městě se do konce srpna dostanete s padesátiprocentní slevou do devíti vybraných kulturních institucí, stačí u vstupu předložit platnou kartu Lítačka. Zvýhodněné vstupné můžete využít do části Národní kulturní památky Vyšehrad, do Muzea hlavního města Prahy, Galerie hlavního města Prahy, Obecního domu, Musea Kampa, Centra současného umění DOX, Galerie Villa Pellé, na Výstaviště v Holešovicích či na Staroměstskou radnici. 

Večery při víně a s young adult literaturou

Chystáte se letos v říjnu na festival young adult literatury HumbookFest? Čekání si můžete zkrátit na pravidelných literárních večerech každé srpnové pondělí v žižkovské kavárně VinCaffé. Setkat se zde budete moci s Alžbětou Bílkovou, jež představí fantasy román Kosti mraza, dívkou s přezdívkou Nofreeusernames a jejím počinem Navždycky, Kateřinou Šardickou, autorkou novely Noci běsů nebo Annou Musilovou, jež sepsala vánoční povídky z Yoli.

Tančírna na ostrově

Pokud se už nemůžete dočkat plesové sezóny, zamiřte v pondělí 17. srpna vpodvečer na Střelecký ostrov, kde se bude konat další část ze série letních tančíren, jež se tentokrát ponese v duchu dominikánské bachata, ale i známějších latinskoamerických a standardních stylů. Během úvodního workshopu si oživíte základní kroky, postupně se bude pokračovat ke složitějším variacím. Vstup je zdarma.

Trochu jiná procházka po Florenci

Na chvíli se zastavit v každodenním shonu a objevovat skryté detaily metropole, to je cílem inscenované procházky po rozličných lokalitách Florence vedené studenty Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU s názvem Vnitroměsto. Během pěti nejbližších termínů 20., 21., 24., 26. a 27. srpna a poté i během září si návštěvníci zkusí na známá místa nazírat optikou zbavenou zažitých stereotypů.

Setkání všech milovníků psů

Pro všechny psy a jejich páníčky je určen Dogfest, který zaplní areál letňanského letiště v pátek 28. a v sobotu 29. srpna. Návštěvníci se mohou těšit na nabitý program s osmdesáti přizvanými odborníky. Chybět nebudou sportovní disciplíny, setkání vybraných plemen, agility závod, dog dancing či prezentace záchranářských i celních psů. 

Itálie na jedno odpoledne

Cestování je o letošních prázdninách komplikovanější, letní středozemskou atmosféru si alespoň na pár hodin můžete navodit na bezplatné jednodenní akci Tutto Italiano ve čtvrtek 20. srpna odpoledne ve smíchovském parku Portheimka. Chybět nebudou vespy, výstava přibližující jednotlivé italské regiony, degustace a soutěže o italské produkty nebo malířské workshopy.

Young Film Fest

Páteční večer 21. srpna bude v kině Ponrepo patřit filmové a televizní produkci nejen pro mládež. Program odstartuje projekcí šesti krátkometrážních snímků evropských tvůrců, mimo jiné studentského filmu Dcera v režii Darii Kashcheevy z pražské FAMU či animovaného kraťase Nezapomeň na mě francouzského režiséra Bruna Colleta, poté publikum čeká maraton světoznámého norského seriálu Skam. Vstup je zdarma.

Netopýří loučení s létem

Vyrazte se svými ratolestmi v pondělí 31. srpna večer do Toulcova dvora v Hostivaři, kde se uskuteční osvětová akce zaměřená na ochranu netopýrů. Těšit se můžete na přednášku s promítáním o těchto ohrožených savcích, kteří jako jediní ze své živočišné třídy dokážou létat, a následnou výpravu do okolí areálu, během níž si pomocí detektoru budete moci poslechnout jejich běžně neslyšitelné hlasy a pozorovat jejich loveckou aktivitu.

Foto: Pomezí

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!