Festival Divadlo láká zejména na inscenace českých souborů. Nebudou ale chybět ani hosté ze zahraničí

Festival Divadlo láká zejména na inscenace českých souborů. Nebudou ale chybět ani hosté ze zahraničí  

Divadla letos těžce poznamenala koronavirová krize. Některá musela dokonce ukončit svou sezonu už v březnu. Nyní vyhlíží s nadějí sezonu novou, která odstartuje na podzim. Jak je již zvykem, zahájí ji Mezinárodní festival Divadlo, který zaplní na počátku září plzeňské divadelní scény.

“V roce, kdy neočekávané události zastavily dění nejen ve světovém divadle, se obzvlášť těšíme, že naším festivalem společně otevřeme sezonu, která bude snad již znamenat návrat k normálu,” říkají organizátoři Mezinárodního festivalu Divadlo, jehož 28. ročník se uskuteční ve dnech od 9. do 13. září v Plzni.

Festival každoročně láká na zajímavé tituly nejen z České republiky, ale také ze zahraničí. Situace kolem koronaviru letos ale organizátory donutila k zúžení pohledu zejména na domácí scénu. I tak se ale mohou návštěvníci těšit na zahraniční osobnosti. Do Plzně dorazí tradiční festivalový host, kterým je Slovenské národné divadlo. S sebou přiveze inscenaci režiséra Jiřího Havelky Dnes večer nehrajeme. Má divadlo pouze tlumočit dramatický text, nebo může v určitém okamžiku plnit i společenskou roli? Na to se budou ptát herci v čele s Emílií Vášáryovou.

Západočeská metropole se dočká také kanadského režiséra, herce a dramatika Roberta Lepage. Jeho inscenace 887, v níž vystupuje pouze on sám, se postará ve středu 9. září o slavnostní zahájení festivalu. “Pro mě je 887 skromným pokusem ponořit se do historie s malým ‘h’, abych lépe pochopil tu s ‘H’ velkým,” vysvětluje Lepage. Na jevišti se diváci dočkají miniaturní repliky jeho rodinného domu, který se stane výchozím bodem vzpomínek zejména na dětství v bouřlivých 60. letech ve frankofonní Kanadě.

S hravou hudební inscenací FESTIVAL D’AVIGNON pak dorazí další zahraniční host – dramatik, režisér a ředitel Avignonského festivalu Olivier Py. Při přípravě hry se inspiroval námětem bratří Grimmů. “S jeho výrazným rukopisem plným divadelnosti a kabaretní stylizace se tak můžeme setkat v pohádkovém příběhu o zamilované dívce, která musí o svou lásku bojovat ve světě rozvráceném válkou,” doplňují organizátoři plzeňského festivalu.  

Většina programu bude ale patřit českým divadelním scénám, které se nyní po měsících koronavirové abstinence vrací na divadelní prkna. Národní divadlo moravskoslezské nabídne komorní muzikál Thrill me! (Vzruš mě!), který vychází z kriminálního případu z Chicaga, kdy dva studenti práv zavraždili čtrnáctiletého chlapce jako stvrzení vlastní výjimečnosti a maximalistické interpretace filozofie nadčlověka. Královéhradecké Klicperovo divadlo doveze inscenaci Milana Kundery Ptákovina. V ní nakreslí ředitel školy na tabuli žlutý kosočtverec, aby se následně sarkasticky bavil vyšetřováním tohoto činu.

Z Prahy dorazí Divadlo pod Palmovkou s inscenací Bezruký Frantík, Městská divadla pražská se Slávou a pádem krále Otakara, soubor DRAMA LABEL s komorní loutkovou hrou Nejmenší ze Samů, Buchty a loutky s freskou Vítězné svině a Divadelní spolek Jedl s dramatem Zahradníček/vše mé je tvé režiséra Jana Nebeského. V hlavních rolích vystoupí Lucie Trmíková a Saša Rašilov.

V program nechybí ani brněnské HaDivadlo, ostravské Divadlo Petra Bezruče, Naivní divadlo Liberec, olomoucký Ensemble Damian či Divadlo Husa na provázku. Samozřejmě se představí také místní scény – Divadlo Alfa s loutkovým představením Pozor, Zorro! a Divadlo J. K. Tyla s inscenací Middletown. Celý festival pak v neděli 13. září zakončí Městské divadlo Brno s Žebráckou operou Václava Havla.

Foto: Festival Divadlo 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Festival Divadlo láká zejména na inscenace českých souborů. Nebudou ale chybět ani hosté ze zahraničí Festival Divadlo láká zejména na inscenace českých souborů. Nebudou ale chybět ani hosté ze zahraničí Festival Divadlo láká zejména na inscenace českých souborů. Nebudou ale chybět ani hosté ze zahraničí
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!