Scoob!: Ztřeštěná všehochuť dělá ostudu klasickému dětskému seriálu

Scoob!: Ztřeštěná všehochuť dělá ostudu klasickému dětskému seriálu40%

První celovečerní animovaný snímek Scoob! je šílenou změtí žánrů, postav i podnětů. Animované zpracování nepředčí klasickou a milovanou podobu seriálu. I přes pár dobrých vtipů je film zklamáním.

Příběhů s nenasytným dobrosrdečným psem a partou luštitelů záhad vyšlo už bezpočet – hraných, kreslených, animovaných, celovečerních i na pokračování. V některých byla čtveřice dětmi, jinde už mladými dospělými. Všetečná parta se psem jménem Scooby-Doo se na obrazovkách poprvé objevila v roce 1969 v seriálu scénáristů Joea Rubyho a Kena Spearse Scooby-Doo na stopě. Kreativní duo tak přivedlo na svět i čtyři teenagery – vůdčího Freda Jonese, krásnou rusovlásku Daphne Blakeovou, geniální Velmu Dinkleyovou a vtipného Norvilla „Shaggyho“ Rogerse, a jejich mluvícího a věčně hladového psa, německou dogu, jménem Scooby-Doo. Čtveřice a věrný čtyřnohý kamarád společně řeší zdánlivě nadpřirozené záhady, které končí odhalením reálného padoucha.

Rok 2020 přinesl první animovaný celovečerní film s touto slavnou partou pod názvem Scoob!. Příběh začíná momentem, kdy se malý Shaggy seznamuje s toulavým psem, dává mu jméno Scooby.Doo a stávají se z nich přátele. Při halloweenském večeru se seznámí i s dalšími dětmi – Velmou, Fredem a Daphne, a ve strašidelném domě vyřeší svoji první záhadu. Od té doby jsou nerozluční a rozhodnou se svoje zvláštní nadání pro řešení nadpřirozených záhad zúčtovat a zakládají dnes již legendární Záhady s.r.o. V adolescentním věku se k nim dostane největší záhada jejich kariéry, svět má totiž brzo zakusit zlobu přízračného bájného psa Kerbera. Psapokalypsa se nebezpečně blíží a čtveřice zjišťuje, že klíčem k této záhadě je jejich čtyřnohý kamarád.

„Dala bych si kopeček vanilkové, borůvkové, jahodové, mangové s karamelovým a čokoládovým topingem. A navrch mi, prosím, nasypejte M&M‘S, lentilky, Kit Kat, oříšky a kyselé žížalky. Kornout namočte do čokolády a obalte jej v cukru. A možná mi do zmrzliny zapíchněte i oplatku.“ Celovečerní animovaný snímek Scoob! připomíná návštěvu all you can eat cukrářství.

„Dala bych si kopeček vanilkové, borůvkové, jahodové, mangové s karamelovým a čokoládovým topingem. A navrch mi, prosím, nasypejte M&M‘S, lentilky, Kit Kat, oříšky a kyselé žížalky. Kornout namočte do čokolády a obalte jej v cukru. A možná mi do zmrzliny zapíchněte i oplatku.“ Celovečerní animovaný snímek Scoob! připomíná návštěvu all you can eat cukrářství. Má to naprosto všechno – robotické bojovné kuželky, zloducha jak z filmu Já, padouch, letoun ve tvaru sokola, superhrdinu v důchodu, vlasaté domorodé trolly, přízračného trojhlavého psa, návaznost na řeckou mytologii, zázračné opravení Athén, strašidelný dům. Ve filmu je začleněno skutečně takové množství podnětů, až z toho bolí hlava. Možná si tvůrci už předem uvědomili, že na další díly to nedotáhnou, a tak se rozhodli všechny nápady na třídílnou sérií sloučit v jedno dílo. Ale skončilo to jako v tom cukrářství – sice je na co koukat, ale potom z toho pořádně bolí břicho.

Bez experimentů a riskování není pokrok, ale na poli příběhu, který diváci už přes padesát let znají a milují v klasické kreslené podobě, bylo animované zpracování a nové moderní pojetí krokem vedle. Postavy vypadají přinejmenším zvláštně, a ačkoliv jsou hlavní rysy zachovány, fanoušci dobrodružství Záhad s.r.o. změnu vizáže svých oblíbenců jistě neocení. Vizuálnímu zpracování by za jiných okolností nebylo co vytknout, ale ve střetu s ověřenou a milovanou klasikou neobstálo.

Samotný snímek začíná velmi slibně. Diváci jsou svědky seznámení party a jejich prvního případu, který se pohybuje v klasických osnovách – za zdánlivě nadpřirozeným jevem stojí obyčejný člověk. Dokonce zazní i pár dobrých vtipů a hlášek, které pobaví děti i dospělé. Pak se však strhává peklo v podobě robotických kuželek, reálného nadpřirozena a bázlivého superhrdiny. Zejména tento šílený scénář, na kterém se podíleli Matt Lieberman, Adam Sztykiel, Jack Donaldson a Derek Elliot, dělá klasickému příběhu ostudu. Možná se mezi sebou muži nepohodli a použili všechny své nápady.

Pro menší děti může být snímek Scoob! vděčnou podívanou, jelikož je stále na co koukat, ve filmu je až přemíra akce, jevů, bytostí a sem tam nějaký dobrý vtip. Jejich dospělým doprovodům se však na promítání doporučuje tabletka na bolest hlavy.

Názor informuji.cz: 40%

Kdy a kde dávají film: Scoob!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!