Anifilm míří do Liberce, přinese drama z Kábulu i klasiku Pink Floyd: The Wall

Anifilm míří do Liberce, přinese drama z Kábulu i klasiku Pink Floyd: The Wall 

V náhradním termínu od 6. do 11. října se v Liberci uskuteční mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm. V soutěži celovečerních snímků se objeví meditativní lotyšský příběh Pryč, drama o Tálibánu Kábulské vlaštovky nebo japonský film Správnej sound o netradiční kapele.

Letošní ročník Anifilmu do soutěže mezinárodních celovečerních počinů zahrnul deset filmů. Zmíněné doplňuje indická romance Růže z Bombaje, koprodukční film věnovaný psí lásce Marona vypráví svůj příběh, podobně laděný lotyšský snímek Jacob, Mimmi a mluvící psi nebo rodinný příběh z éry pádu Berlínské zdi Fany a pes. Zvířata figurují i v dalších titulech – oceněném filmu O slavném medvědím obsazení Sicílie, francouzském dobrodružství Princova cesta či japonském anime Děti moře.

Festival není jen o soutěžním programu. Sekce Oprášená klasika každoročně uvádí klasiky v restaurované verzi. Tentokrát se úpravy dočkal maďarský snímek Syn bílé kobyly a domácí Fimfárum podle předlohy Jana Wericha.

Další kategorií mimo soutěž je Slyšet animaci, která kromě filmů nabízí také profily českých skladatelů hudby k animovaným snímkům. Nezapomíná ani na klasiky jako Pink Floyd: The Wall, k němuž vytvořil animace Gerald Scarfe, osud mladého cyklisty v Trio z Belleville nebo povídkový film Heavy Metal.

Domácí, zejména studentská tvorba prodchnutá černým humorem je náplní podsekce Z českých luhů a bažin v rámci Půlnoční animace, jež dále láká i na hororové krátkometrážní snímky nebo produkci věnovanou tělesnu, a to nejenom v erotickém slova smyslu.

Vybrané celovečerní tituly, které se nedávno objevily v tuzemských kinech, najde publikum v sekci Bilance. Zhlédnou třeba Ovečku Shaun: Farmageddon, Jak vycvičit draka 3 nebo Hledá se Yetti. Na nejmenší diváky cílí také sekce Animo, jež obsahuje adaptace Preusslerových knih Čarodějův učeň či Malá čarodějnice nebo retrospektivu režiséra Genea Deitche.

V rámci doprovodného programu návštěvníky čekají živé koncerty, přednášky, workshopy nebo diskuze s hosty. Cena za celoživotní přínos animovanému filmu poputuje Janu Švankmajerovi, který představí výběr svých oblíbených filmů. 

Ze snímku Správnej sound. Foto: Anifilm

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!