Letní Snídaně u Tiffanyho, dokument o mexické umělkyni Fridě a knižní prvotina české autorky. Nabízíme kulturní tipy na týden od 13. do 19. července

Letní Snídaně u Tiffanyho, dokument o mexické umělkyni Fridě a knižní prvotina české autorky. Nabízíme kulturní tipy na týden od 13. do 19. července 

Tento týden se můžete podívat na nový fantasy snímek na Netflixu, přečíst si romantickou prvotinu české autorky nebo dát šanci dokumentu o mexické umělkyni Fridě Kahlo, který právě vešel do kin. Podívejte se na týdenní tipy od Informuji.cz.

The Old Guard: Nový akční fantasy snímek na Netflixu

Podle komiksové předlohy Grefa Rucka letos vnikl fantasy snímek Old Guard: Nesmrtelní. Film ukazuje, že nesmrtelnost je těžší úděl, než se zdá. Hlavní hrdinové musí například navěky sloužit. Této tajné skupině vojáků, kteří nikdy neumírají, velí Andy (Charlize Theron). Záhadná jednotka chránící smrtelný svět už stovky let dostane zakázku na záchrannou misi, při které dojde k odhalení jejich nadpřirozených schopností. Čeká je tak nový úkol – Andy s nejnovější členkou Nile (Kiki Layne) musí zlikvidovat ty, kteří se snaží jejich schopnosti replikovat a prodávat. Nový akční fantasy film je dostupný na Netflixu.

 

Down to Earth with Zac: Herec se pídí po zdravém a udržitelném životě

Dětská hvězdička z kanálu Disney a herec, který se objevil v mnoha komediích. Zac Efron se v rámci své nové dokumentární show Zac Efron nohama na Zemi (Down to Earth with Zac Efron) vydává na cesty spolu s expertem na wellness Darinem Olienem. Společně zjišťují, jak žít zdravě a udržitelně. První série o osmi dílech je nově přidána do řad Netflixu.

 

Zatracená láska: Knižní milostná prvotina české autorky

Ve čtvrtek 16. července vychází nový milostný román Zatracená láska. Kniha ze série young adult z pera české autorky Tess M. Puffrové vypráví příběh devatenáctileté Anny Laneové, která má přísné rodiče, a tak na rozdíl od svých vrstevnic nemůže chodit na večírky ani randit s kluky. Vzorná dcera přesto hledá způsoby, jak si užít života a striktní pravidla obejít. Jednoho dne se stane klíčovou svědkyní přepadení. Tato nepříjemná událost ji svede dohromady s o dva roky starším Maddoxem, potetovaným klukem s bohatými milostnými zkušenostmi. Zatímco Maddox se rozhodl, že Anna bude jeho další oběť, a snaží se jí ulovit, do milostné hry se zaplétá další účastník, který sleduje každý Annin krok. Přečtete si romantickou prvotinu české mileniálky?

Frida Viva La Vida: Dokument o mexické umělkyni nově v kinech

Nelehké osudy mexické umělkyně Fridy Kahlo odkrývá nový hodinu a půl dlouhý dokument Frida Viva La Vida, který se nově dostal do nabídky českých kin. "Nemaluji sny ani noční můry, maluji svoji vlastní realitu", říkávala feministická umělkyně, která dodnes platí za ikonu nezávislosti a ženství. Realitu nelehkého života plného bolesti zobrazuje i dokument Frida Viva La Vida – na jedné straně vášnivá a milující žena, na té druhé malířka osvobozena od svých tělesných neduhů. Dokumentu propůjčila hlas italská herečka a režisérka Asia Argento. Naši recenzi dokumentu vám nabídneme již brzy.

 

Prosecco party: Bubliny na střeše Lucerny

Večer plný bublinek si můžete užít ve čtvrtek 16. července od 17:00 do 23:00 hodin na střeše pražské Lucerny s výhledem na celou Prahu. Hlavní nabídka bude doplněna o Prosecca různých cenových kategorií a šumivé italské víno bude podáváno i jako welcome drink. Více informací se dozvíte na této události.

 

Letní kino ve Skautském institutu na Staromáku: Snídaně u Tiffanyho

Tým Skautského institutu přísahá, že jde o nejlepší film na světě. Vy to můžete jít posoudit v úterý 14. července od 22:00 do 23:00 na Staroměstské náměstí. Klasika s Audrey Hepburn v hlavní roli byla natočena podle předlohy krátké novely z pera Trumana Capoteho a zasloužila si hned dva Oscary. Příběh vypráví o mladé, svérázné a emancipované dívce Holly Golightly, která v New Yorku žije lehkomyslným a marnivým životem. Žije pouze z příspěvků na taxík a oblečení od svých stálých mužských obdivovatelů, v noci se baví a přes den vyspává. Její rozmarný život naruší začínající spisovatel Paul, který se přestěhuje do stejného domu. Práva na snímek poskytla Americká ambasáda a promítán bude v originálním znění. Více informací naleznete na této události. Kdo dřív přijde, ten líp sedí. Naše srovnání knižní předlohy a slavné oscarové komedie si můžete přečíst zde.

Dešťová víla a Dánská dívka: Týdenní televizní výběr

Na televizních obrazovkách si můžete tento týden pustit například českou pohádku Dešťová víla nebo provokativní snímek Dánská dívka.

V pátek 17. července od 20:00 se na ČT1 objeví česká pohádka Dešťová víla s Jakubem Gottwaldem a Vicou Kerekes v hlavních rolích. Čtyři živly – Vzduch, Oheň, Voda a Země provádí pravidelné kontroly lidských obyvatel. Voda, přezdívaná jako Dešťová víla, jde krajem převlečená jako chudá žena. Vidí, že lidé myslí hlavně na peníze a jak jich nashromáždit co nejvíc, zatímco dobro a láska hrají druhé housle. Mezi podobné lakomce patří i sedlák Lakota (Miroslav Donutil), jehož syn Ondra (Jakub Gottwald) miluje chudou Květušku (Vica Kerekes). Sedlák by však pro Ondru chtěl najít lepší partii. Živly pro hamižného sedláka žádají u Slunce trest. Trestu se ujme Dešťová víla (Lenka Vlasáková) a vezme lidem déšť. Kraj sužuje sucho, lidé nemají co sklízet, obilí neroste a seno je spáleno téměř na prach. Lakota využije situace a slíbí Ondrovi sňatek s Květuškou, pokud dívka zařídí návrat deště. Ta se vydává za Dešťovou vílou a musí splnit tři úkoly. Lakotovi to však, zdá se, nestačí.

Druhý den v sobotu 18. července od 20:00 odvysílá Nova Cinema snímek Dánská dívka. Ten diváky zavádí do Kodaně dvacátých let minulého století. Film vypráví o Einaru Wegenerovi (Eddie Redmayne), jednomu z nejlepších dánských malířů své doby, a jeho ženě Gerdě (Alicia Vikander), která je svému muži největší možnou oporou, ale zároveň se sama snaží prorazit jako umělkyně. Jednou Gerdě nedorazí figurantka. Navleče tak svého muže do dámských šatů a namaluje jeho. Toto odění v Einarovi rozpoutá emoční zmatek s nímž se vyrovnává hrou na dánskou dívku Lili. Později však zjišťuje, že může být šťastný pouze jako žena a je ochoten podstoupit vše, aby jeho transformace byla dokonalá. Gerda na jednu stranu díky portrétům svého muže v ženském ošacení proráží jako umělkyně, ale zároveň ztrácí svoji životní lásku. Alicia Vikander za ztvárnění manželky-umělkyně získala Oscara za nejlepší vedlejší roli. Naši recenzi Danské dívky si můžete přečíst pod tímto odkazem.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!