Indiana Jones 5: Dočkáme se pokračování legendární série?

Indiana Jones 5: Dočkáme se pokračování legendární série? 

Nejasný osud doprovází páté pokračování legendární série o dobrodružstvích archeologa Indiany Jonese. Datum premiéry bylo již několikrát odloženo, naposledy kvůli aktuální koronavirové krizi.

Fanoušci série o Indianu Jonesovi netrpělivě očekávají slibované páté pokračování již od roku 2008, kdy byl do kin uveden čtvrtý díl s názvem Indiana Jones a království křišťálové lebky (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull). O zmiňovaném pokračování série se tehdy zmínil její tvůrce George Lucas, který zároveň naznačil, že Shia LaBeouf by mohl mít v pátém filmu hlavní roli, zatímco Harrison Ford by se ocitl v otcovské roli, podobně jako Sean Conery v Poslední křížové výpravě (Indiana Jones and the Last Crusade).

S datem premiéry pátého dílu přišlo studio Disney až o osm let později, tedy v roce 2016. Tehdy producenti oznámili, že snímek půjde do kin 19. července 2019 a jeho režisérem bude opět Steven Spielberg. Scenáristou měl být David Koepp, autor čtvrtého dílu, který se proslavil zejména scénáři k filmům Jurský park (Jurassic Park, 1993) a Mission: Impossible (1996).

Datum premiéry se však každý rok odsouvá: Již v dubnu roku 2017 se na oficiálních stránkách franšízy Star Wars objevilo nové datum premiéry: 10. červenec 2020. A v roce 2018 Disney oznámilo jiné datum premiéry, tentokrát 9. červenec 2021.

Dopady krize

Jako většinu produkčních společností i studio Disney neblaze ovlivnila koronavirová krize. Premiéra pátého dílu Jonesovské série byla tak v dubnu opět odložena, a to na rok 2022. Jen dva měsíce před tímto oznámením Steven Spielberg opustil pomyslné režisérské křeslo a rozhodl se zůstat u projektu jen coby jeho výkonný producent. Režii snímku po něm převzal James Mangold.

Stejné rozhodnutí jako Spielberg nakonec učinil i scenárista David Koepp, jak oznámil v červnu tohoto roku. Koepp byl nahrazen Jonathanem Kasdanem, který není nikým jiným než synem Lawrence Kasdana, spoluautora scénáře k filmu Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder (Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back, 1980).

Čekání na nového Indiho však není až takovou novinkou; vzpomeňme na devatenáctileté čekání mezi čtvrtým a pátým dílem. Pět dílů bylo přitom plánováno od samého počátku. V sedmdesátých letech podepsali George Lucas a Steven Spielberg se studiem Paramount Pictures smlouvu na kvintet filmů, ale nakonec vznikly jen tři. Teprve na počátku jednadvacátého století se začalo hovořit o produkci čtvrtého dílu a bylo třeba několik let i autorů, aby vznikl scénář hodný série. Příznivci Indiany Jonese jsou tak na delší čekání nejspíš zvyklí.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Indiana Jones 5: Dočkáme se pokračování legendární série?
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!