Kultura na západě Čech se probouzí. Začíná Divadelní léto pod plzeňským nebem

Kultura na západě Čech se probouzí. Začíná Divadelní léto pod plzeňským nebem 

Divadelní festival nabídne obnovenou premiéru Švandy dudáka s Ondřejem Rychlým v hlavní roli, novinku od studentů pražské DAMU i bohatý doprovodný program.

Probudí region a kulturu v něm. Divadelní léto pod plzeňským nebem překonalo koronavirové nesnáze a ve středu 8. července odstartuje svůj 13. ročník. Obvyklou kvótu diváků nenaplní a nenabídne ani očekávanou výpravnou inscenaci Shakespeare v Hollywoodu, ale i tak bude z čeho vybírat.

Program začne středečním doprovodným programem. Představí se účinkující v Improzápase následováni Open Air Slamem a architektonickou PekaKucha Night v následující dny. V polovině července se pak na scénu U Ježíška vrátí Švanda dudák režiséra Marka Němce. V moderním pojetí hry Josefa Kajetána Tyla uvidí diváci znovu Ondřeje Rychlého, Elišku Hanušovou, Martina Písaříka a další. Jako premiéru pak plzeňští chystají výjimečný projekt od studentů pražské DAMU.

"V letošním roce jsme poprvé otevřeli rezidenční pobyt pro mladé umělce, konkrétně pro poslední ročník studentů souboru Činohra 16-20 na pražské DAMU. Režisérka Aminata Keita a dramaturg Jaroslav Jurečka připravují pro náš festival autorskou inscenaci Poslední zrnko písku, která se pak bude hrát pod hlavičkou Divadelního léta i na dalších místech v republice," přiblížila projekt ředitelka festivalu Marcela Mašínová. Text inscenace vznikal jen několik dnů před premiérou a měl by odrážet aktuální dění a myšlenkové pochody. Obsah vzniká na základě debat tvůrců s umělci v rámci příprav.

 


 

S Marcelou Mašínovou jsme o aktuálním ročníku mluvili i v našem Proudcastu, který si můžete pustit výše.

Divadelní léto pod plzeňským nebem se řadí k největším open air divadelním festivalům v České republice. 13. ročník začne 8. července a potrvá do 27. července. Vstupenky jsou stále v prodeji. O lístky na Švandu dudáka si můžete zasoutěžit na našem facebooku.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!