Filmové a seriálové tipy, týden #28: Sympaťák z Blavy, válečný Hanks a končící léto

Filmové a seriálové tipy, týden #28: Sympaťák z Blavy, válečný Hanks a končící léto 

Hitem osmadvacátého kinotýdne je bezpochyby dokument Šimona Šafránka Meky. V kinech a na VOD ale najdete i další perly, které stojí za zhlédnutí. Jaké to jsou?

Meky

Porazil Karla Gotta v anketě Zlatý slavík, slávu si vydobyl na Slovensku a zamiloval se do Anglie. To, že Meky Žbirka není jen zapřísáhlý fanoušek Beatles prezentuje ve svém dokumentu režisér Šimon Šafránek (King Skate). Meky bude s elegancí překonávat společenské revoluce od 9. července a jak píšeme v naší recenzi "pokud jste dosud Mekyho Žbirku jen poslouchali a občas ho třeba viděli zpívat na festivalu, doplníte si do vašeho osobního hodnocení ještě slova jako sympatický, vtipný, pohodový, upřímný - zkrátka fajn. Rodáka z Bratislavy si budete pamatovat jako někoho, s kým byste si dali pivo nebo si popovídali při poslechu nějakých zaprášených LPček. A to nejen od kapely z Liverpoolu."

Než skončí léto

Život je krásný i proto, že se nedá naplánovat. Šestnáctiletá Milla se zakouká do průšviháře Mosese a první láska v ní probouzí novou chuť do života. Snímek o nemocné a zamilované dívce se představil na festivalu v Karlových Varech a stal se i diváckým hitem v Benátkách, kde získal několik cen. Shannon Murphy si ke své filmové prvotině s originálním názvem Babyteeth vybrala stejnojmennou divadelní hru Rity Kalnejais, která od svého uvedení stále vyprodává sály. "Režisérce se v adaptaci podařilo vytvořit svébytný filmový jazyk, který jevištní předlohu takřka ničím nepřipomíná. Za výjimku se dají považovat použité předěly jednotlivých částí ve formě jakýchsi názvů kapitol či dějství výstižně dovysvětlujících nevyřčené souvislosti, které nejsou z obrazů na plátně zřejmé," píše v hodnocení Kristýna Čtvrtlíková. Celou recenzi si přečtete zde.

Greyhound

Kapitán amerického konvoje má dopravit posily a zásoby spojencům za druhé světové války. Cesta přes rozbouřený Atlantik ale rozhodně nebude jednoduchá. Německé ponorky číhají v záloze a flotila musí riskovat, aby nepřišla o všechno. Posádce naštěstí velí zkušený lídr s tváří Toma Hankse. Oblíbený herec siv poslední době zahrál v životopisném snímku Výjimeční přátelé, který se v českých kinech neobjevil. V příštím roce ho uvidíme v úloze manažera krále rokenrolu Elvise Presleyho, plukovníka Toma Parkera.

Kvíz

HBO GO nabídne třídílnou minisérii z dílny britské ITV, která vypráví skutečný příběh o skandálu ve vědomostní soutěži Chcete být milionářem? Manželé Ingramovy tehdy získaly milon liber a stali se hvězdami. Ve hře o velké peníze si ale pomohli podvodem, který neměl obdoby. V Kvízu se objeví britská herecká špička včetně Michaela Sheena (Pasažéři), Sian Clifford (Potvora) nebo Helen McCrory (Harry Potter). Všechny díly budou k dispozici od 11. července.

Palm Springs

Co se stane na svatbě, zůstane na svatbě? V režijním debutu Maxe Barbakowa se na veselce v Palm Springs věci zkomplikují. Účastníci Nyles a Sarah nemohou uniknout z místa konání a sami sobě navzájem. Snímek měl premiéru letos v lednu na festivalu v Sundance a dočkal se vřelého přijetí kritiků. Komedie navíc nabízí i skvělé obsazení v čele s Andym Sambergem (Hotel Transylvánie), Cristin Milioti (Jak se poznal vaši matku) a J. K. Simmonsem (Whiplash, La La Land). Film aktuálně nabízí služba Hulu, která není Čechům přístupná, ale díky tradiční spolupráci videotéky s HBO se snad dočkáme brzy.

Další novinky a recenze, včetně programů kin, najdete v naší filmové rubrice.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!