Kulturní léto na východě Čech: barokní festival i československé filmy pod širým nebem

Kulturní léto na východě Čech: barokní festival i československé filmy pod širým nebem 

Jaký bude zbytek prázdnin ve východních Čechách? Mezi kulturními událostmi nechybí barokní festival Theatrum Kuks nebo letní kino zaměřené na starší domácí kinematografii.

Léto s Rychtářem

Devět koncertů a jeden žánrový festival se od 10. července až do 29. srpna uskuteční v amfiteátru v Hlinsku. Program odstartuje páteční koncert stálice domácí scény Chinaski, následovat bude v sobotu 11. července společné vystoupení kapel Alkehol, Doga, Harlej a Metal Jan. Další týdny se předvedou skupiny Divokej Bill, Trautenberk, Walda Gang, Škwor nebo Rybičky 48. Prázdniny zakončí projekt Monster Meeting, jehož headlinery budou Dymytry a Traktor.

San Piego Fest

Pardubický zámek rozezní ve čtvrtek 23. července trojice známých domácích interpretů. Na dětské scéně odpoledne zahrají pro nejmenší diváky pořádající Márdi a Pítrs a Lukas z Fundamentalisty v pásmu Gazi a Ondroid z kapely Most Wonky coby trojice Mixle v piksle, následovat bude vpodvečer písničkář Xavier Baumaxa. Vrcholem akce bude vystoupení Vypsané fiXy. Děti do deseti let v doprovodu rodičů mají na festival bezplatný vstup.

Hradecké nábřeží vína

Přijďte v sobotu 1. srpna odpoledne na hradecký park na náměstí 5. května, který bude hostit přehlídku kvalitních vín z Čech, Moravy i zahraničí. Návštěvníci budou také moci ochutnat nejrůznější gastronomické speciality, kávu nebo zmrzlinu. K poslechu vpodvečer zahrají kapely v rámci festivalu Nábřežní jazzová pouť, a to polští Hot Tamales a z našich končin Martin Brunner Band, Crossroad, Berdych Gang nebo Voxtet. Vstup je zdarma.

Friends Fest

Do Spojených států vás během soboty 15. srpna přenese festival konající se na dostihovém závodišti v Pardubicích. Chybět nebudou americké veterány, motorky, ukázky tamních sportovních disciplín, westernová představení, indiánská vesnice, tematická hudební vystoupení, soutěže a zábavné atrakce pro ratolesti včetně jízdy na koních. Program uzavře koncert rockerky Tanji a uskupení Citron. Děti do 120 centimetrů mají vstup zdarma.

Theatrum Kuks

Konec prázdnin bude v hospitálu Kuks patřit baroku v ryzí podobě i jeho ohlasech v současném umění. Od středy 19. do neděle 23. srpna se návštěvníci multižánrového festivalu Theatrum Kuks mohou těšit na divadelní představení, koncerty staré hudby, taneční performance, virtuální realitu nebo na nahlédnutí do nově otevřené loutkové galerie. Letošní ročník se zaměří na téma boje a vítězství.

Letní Kinocentral

To nejlepší z domácí kinematografie minulého století přinese open air kino Central v Hradci Králové, které promítá každé úterý a sobotu až do 19. září blízko kavárny Bajkazyl u Gayerových kasáren. Do konce července se můžete těšit třeba na komedii Ecce homo Homolka nebo válečné drama Nebeští jezdci, srpnový program nabídne tituly jako adaptaci Hrabalových povídek Skřivánci na niti, experimentální snímek Sedmikrásky nebo satirický muzikál Kouř.

Výlety do přírody i za památkami

Až vás kulturní akce omrzí, můžete se vydat na výlet za přírodními scenériemi či historickými památkami. Vyrazte třeba do okolí Dvora Králové nad Labem, kde najdete malebnou přehradu Les Království nebo tamější zoo orientovanou na africkou faunu. V srdci Litomyšle naleznete zámecký labyrint nebo interaktivní dětské hřiště. A pokud se ocitnete v Krkonoších, nenechte si ujít romantickou procházku do údolí Zeleného potoka poblíž Pece pod Sněžkou

Foto: NFA

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!