Festival Theatrum Kuks se zaměří na konfrontaci barokního a současného umění

Festival Theatrum Kuks se zaměří na konfrontaci barokního a současného umění  

Multižánrový festival barokního a barokem inspirovaného umění Theatrum Kuks od 19. do 23. srpna hostí hospitál Kuks a přilehlé lokace v Žirči, Velké Bukovině a Vlčkovicích. Letošní ročník nabídne premiéru hry souboru Geisslers Hofcomoedianten, koncerty, taneční performance či prohlídku nové galerie loutek.

Novou „odpadkově-úpadkovou eko komedií“ LK3P 2: Zelenavý ptáček na motivy známého textu Carla Gozziho pod taktovkou Geisslers Hofcomoedianten a následným koncertem formace Aftas y levadura, která prolíná barokní hudbu s prvky jazzu a latinskoamerických tónů, odstartuje devatenáctý ročník Theatrum Kuks.

Podobně jako v době baroka, i dnes narážíme na mnoho protikladů a názorových střetů, stále ale zbývá místo pro jejich vzájemnou, nepředpojatou konfrontaci. Jednou z takových platforem by měl být náš festival, kde se potkává současné umění s tím barokním. Letošní ročník bude plný kontrastů a soubojů,“ nechal se slyšet umělecký ředitel festivalu Petr Hašek.

Festival jako obvykle připravuje hudební vystoupení s barokními melodiemi v podání souborů Capella Ornamentata, Akademie staré hudby Brno, Pro Arte Bohemica či Delizie Musicali. Divadelní program láká kromě premiérové hry také na „mysliveckou romanci“ s akrobatickými čísly Lov od uskupení Bratři v tricku & Holektiv, operní inscenaci La Psiche odehranou festivalovou stálicí Ensemble Damian nebo na nevšední taneční vystoupení Andreji Miltnerové přímo v hrobce hraběte Šporka.

Doprovodný program slibuje diskuze s odborníky na témata spojená s barokem, debatu s literárním historikem Martinem C. Putnou nebo dva umělecké workshopy, literární s Reném Nekudou a taneční se zmíněnou Andreou Miltnerovou.

Na Kuksu se opět uskuteční projekt tzv. rezidencí, který tentokrát přivítá avizované uskupení Aftas y levadura a také Vojtěcha Žáka Leischnera, jenž nechal ožít sochy Matyáše Bernarda Brauna ve virtuální realitě. Novinkou je Galerie loutek Jiřího Nachlingera v kukském Comoedien Hausu, kde si návštěvníci budou moci prohlédnout expozici Braunova socha loutkou a kde se bude konat řada představení.

Foto: Theatrum Kuks

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!