Kulturní léto na Moravě: Filmovka, internetová satira i brněnský Trutnoff

Kulturní léto na Moravě: Filmovka, internetová satira i brněnský Trutnoff  

Jak si během léta užít kulturu na Moravě koronaviru navzdory? Nenechte si o prázdninách ujít uherskohradišťskou Filmovku, přehlídku toho nejlepšího z internetové satiry nebo festival Trutnoff přesunutý do brněnské lokace.

Letní filmová škola Uherské Hradiště

Navzdory nejisté situaci s koronavirem se i v letošním roce v Uherském Hradišti uskuteční Filmovka, tentokrát ve zkráceném režimu od 7. do 12. srpna. Kompletní program bude známý v polovině července, poodhalil ale už některé body. Ze současné domácí tvorby nabídne snímek Havel Slávka Horáka nebo předpremiéru komedie Tichý společník Pavla Göbla. Sekce věnovaná národní kinematografii tentokrát bude patřit Izraeli, nabídne filmy Tel Aviv v plamenech nebo Pracující žena. Chybět nebude ani prozkoumávání historie, diváky čeká retrospektiva polského režiséra Andrzeje Wajdy či výběr z filmografie amerického herce Dannyho Kaye.  

 


Garden Food Festival

Do tří moravských měst v létě zavítá gastronomický festival, který se snaží návštěvníkům ukázat tuzemské nejkvalitnější restaurace a výrobce lokálních potravin. Příchozí se můžou těšit na ochutnávky tradičních českých i exotických specialit, kuchařské show, speciální nabídky prodejců i doprovodný hudební program. Akci bude nejprve od 29. července do 2. srpna hostit Rožnov pod Radhoštěm, pak poputuje do Olomouce, kde bude otevřená od 5. do 9. srpna, a zamíří i do Uherského Hradiště, a to od 19. do 23. srpna.

Do Baťova institutu zadarmo

Děti a mládež do osmnácti let se o letošních hlavních prázdninách mohou podívat do muzea a galerie ve zlínském Baťově institutu zcela zdarma. Bezplatný vstup se týká nejenom stálých expozic, například sbírky výtvarného umění minulého století nebo části věnované historii firmy Baťa, ale také krátkodobých výstav, ať už přehlídky současných děl malíře Patrika Hábla, nebo fotografií Rudolfa Sandala zachycujících avantgardní československou architekturu, ale i dalších objektů – hradu Malenovice, Muzea luhačovického Zálesí či NKP Ploština.

TrutnOFF BrnoON

Z někdejšího trutnovského areálu Na Bojišti se festival Trutnoff přesunul do jihomoravské metropole do lokality zvané Na Střelnici, kde o víkendu od 21. do 23. srpna přivítá na padesátku účinkujících. Kapacita návštěvníků je omezena, pokud nedojde ke změně vládních nařízení. Mezi letošními interprety figurují J.A.R., Plastic People of the Universe, Mňága a Žďorp, Visací zámek nebo Jiří Schmitzer. Program slibuje i debaty s historiky a novináři, divadelní představení, undergroundovou bytovou scénu nebo Hare Krishna Camp.

TMBK, Opráski sčeskí historje a Martyho Frky

Trojice velikánů současné tuzemské internetové a síťové scény, kteří se nemilosrdně strefují do nešvarů politiky, obrazů historických událostí i zvláštností češtiny. Přes dvě stě plakátů toho nejlepšího z jejich satirických příspěvků je nyní k vidění v brněnském kulturním centru Semilasso, které výstavu hostí až do konce srpna. Sestřihem své videotvorby a texty jejich díla doplní čtvrtý autor, jímž je bloger z 1000 věcí, co mě serou a tvůrce Branek Bodů Kokotů Petr Cífka.

Moravské divadelní léto

Open air festival Moravského divadla Olomouc nabídne pět představení během sedmi večerů od 20. do 27. srpna v zámku Tovačov, na Korunní pevnůstce i v amfiteátru Velká Bystřice. Program zahrnuje největší hity z repertoáru hanácké scény – klasickou komedii z pera Carla Goldoniho Sluha dvou pánů, adaptace domácích filmových muzikálů Noc na Karlštejně a Starci na chmelu, jevištní verzi Hrabalových Postřižin a slavnou divadelní hru Cyrano z Bergeracu od Edmonda Rostanda.

Za krásami moravské přírody

Vyrazte během prázdnin na čerstvý vzduch – třeba na nejvyšší kopec Pálavy Děvín a jeho okolí, které skýtá impozantní výhledy na viniční kraj, bělostné skály i zříceninu hradu Děvičky. Zkusit můžete devítikilometrovou středně náročnou trasu po krajině se vzácnými rostlinnými i živočišnými druhy, ať už kosatci, nebo ještěrkami.   

Méně známá je přírodní rezervace Čertoryje v Bílých Karpatech nedaleko Strážnice. Udělat si zde můžete patnáctikilometrový výlet. Trasa se zčásti kryje s Orchidejovou naučnou stezkou, kde roste až dvacet druhů těchto unikátních květin. Na vrchu Šumárník najdete bývalé keltské hradiště s množstvím dřevěných soch vytvořených současnými řezbáři.

Foto: LFŠ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!