The Story of Fire Saga si utahuje z Eurovize mile a s láskou. Spíš než na ostrý humor sází na naivitu a roztomilost

The Story of Fire Saga si utahuje z Eurovize mile a s láskou. Spíš než na ostrý humor sází na naivitu a roztomilost 70%

Letošní ročník Eurovize se přesunul na příští rok. Fanoušci ale o svou pravidelnou dávku pompéznosti, bizáru a hudby vtíravých melodií a banálních textů nepřijdou. Netflix totiž 26. června uvedl premiéru snímku Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga, která v sobě kombinuje to nejlepší i nejhorší z masové show, které letos zničila plány koronavirová pandemie.

Herec a komik Will Ferrell poznal Eurovizi v roce 1999 díky své manželce pocházející ze Švédska. Tenkrát zvítězila švédská zpěvačka Charlotte Nilsson s písní Take Me to Your Heaven. Ferrell soutěži propadl a v březnu 2018 započal přípravu snímku, v němž si nejen zahrál jednu z hlavních rolí, ale stal se také jeho producentem a spoluautorem scénáře. Zúčastnil se dokonce finálového večera Eurovize v portugalském Lisabonu, kde hovořil se soutěžícími a nasával atmosféru.

Ferrellova důkladná příprava je na snímku Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga režiséra Davida Dobkina vidět. Soutěž vykresluje s láskou, nicméně se nebrání utahovat si ze všech jejích často kritizovaných charakteristik. Kýč, podbízivá hudba, pódiová show, komerční zábava. Nic z toho snímek neobhajuje. Naopak vše nafukuje do absurdních rozměrů. Kdo by ale čekal urážlivou srandu, mýlil by se. Jedná se spíš o laskavé utahování si.

Tvůrci nemohli zvolit jako protipól Eurovize lepší zemi, než je vzdálený Island, nejřidčeji zalidněný evropský stát plný sopečných kráterů, ledovců, mýtů o skřítcích a svérázných obyvatel. Stejně jako Eurovizi, ani Island snímek nešetří a nebrání se dělat srandu ze stereotypů, které se s touto zemí pojí. Anglicky hovořící herci se sice museli naučit specifický přízvuk, kontrast tady funguje ale naprosto dokonale.

Snímek je ale všechno možné, jen ne urážlivý. Je banální, přehnaný, předvídatelný a místy prvoplánový, zároveň je však rozkošně naivní, optimistický a humorný. Na nic si nehraje, vše přiznává formou absurdit a maximálního klišé spojeného nejen s Eurovizí, ale i se samotnými filmovými příběhy. Roztomile přitroublá hlavní dvojice prostě chytí za srdce. Zejména Rachel McAdams je ve své naivitě naprosto okouzlující a odzbrojující.

Humor určitě nebude sedět každému. Kdo ale zná alespoň trochu Island a Islanďany, nejednou se upřímně zasměje. Stejně tak fanoušek Eurovize, kterého potěší i známé tváře. Do jedné scény se totiž podařilo vměstnat množství osobností, které si soutěží prošly. Nechybí ani výherci Conchita Wurst, Netta, Alexander Rybak, Loreen nebo Džamala. Úžasný výkon předvádí Graham Norton, který se jako jízlivý komentátor k Eurovizi neoddělitelně pojí.

Mimochodem Island je na tom, co se týče Eurovize, dost podobně jako Česká republika. Oba státy jsou věční bojovníci, kterým se však ještě nepodařilo v soutěži výrazně zazářit. Island to dokázal alespoň ve snímku Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga, který nabízí kromě milého a nenáročného filmového zážitku také nakažlivý soundtrack, na kterém spolupracovali Demi Lovato, My Marianne, Erik Mjönes či Tiësto.

Foto: Netflix 

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Eurovize

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

The Story of Fire Saga si utahuje z Eurovize mile a s láskou. Spíš než na ostrý humor sází na naivitu a roztomilost The Story of Fire Saga si utahuje z Eurovize mile a s láskou. Spíš než na ostrý humor sází na naivitu a roztomilost
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!