Dospělé děti: Poetická prvotina vyniká zejména svým celočerným minimalistickým designem

Dospělé děti: Poetická prvotina vyniká zejména svým celočerným minimalistickým designem85%

Básnická sbírka od autorky Elišky-Jany Janatové je komplexním uměleckým dílem. V básních je potřeba číst mezi řádky, poezie je doplněna o něžné ilustrace a celočerný design knihy z díla tvoří kýženou součást každé knihovny.

Věnováno všem dospělým, které neopustila dětská mysl. Těm, kteří balancují. Těm, kteří se v sobě nevyznají. Aby nepřestávali bojovat... a hledat... a ztrácet... a nacházet se... a rvát se. Věnováno tobě. Abys nehledal hrdinu v pohádkách, ale našel ho v sobě,“ stojí hned v úvodu coby předmluva.

Loňská prvotina české mileniálky Elišky-Jany Janatové v podobě krátkých básní psaných volným veršem obsahuje perličky z matoucího života mladých dospělých, kteří stojí někde mezi dětskými střevíčky a zakládáním rodiny.

"Mládí. Ponoření ve vlastním světě. Spěcháme do míst, kde nechceme být. Abychom se potkali s lidmi, o kterých nevíme vůbec nic."

Jako první zaujme samotný design knihy, se kterým si Eliška Janatová už od pohledu dala velkou práci. Celočerná útlá kniha s minimalistickým nadpisem a texty na kvalitním lesklém papíru jsou doplněny o autorčiny vlastnoruční něžné křídové ilustrace v unikátním stylu.

Básně jsou psané volným veršem a nedostatek rytmiky je možná na škodu. Výraznou silnou stránkou je však promyšlenost každého jednotlivého příspěvku. Spisovatelka čtenářům neservíruje své myšlenky na zlatém podnose. Naopak. Člověk musí důkladně číst mezi řádky, zamýšlet se a porozumět – což je bezesporu dobrá věc.

"Servírujeme na podnosech svoje duše a dostáváme od nich jejich těla."

Dospělé děti nelze vnímat jako knihu, kterou si člověk zabalí do kufru na dovolenou. Četba útlé sbírky zabere slabou hodinu a je třeba k ní přistupovat spíše jako k uměleckému dílu, do kterého je radost nahlížet, těšit se éterickými ilustracemi, hladkými černými stránkami a slovy, které pohladí na duši.

Názor informuji.cz: 85%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Dospělé děti: Poetická prvotina vyniká zejména svým celočerným minimalistickým designemDospělé děti: Poetická prvotina vyniká zejména svým celočerným minimalistickým designem
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!