Herci, akrobati a žongléři míří na pražské Výstaviště v rámci festivalu Za dveřmi

Herci, akrobati a žongléři míří na pražské Výstaviště v rámci festivalu Za dveřmi 

Čeští performeři se představí na festivalu pouličního divadla Za dveřmi, který od 8. do 16. července obsadí prostor u Výstaviště Praha. Část programu se odehraje na Starém Městě. Vstupné je stejně jako v předchozích letech dobrovolné.

Třicet pět akcí nabídne letošní ročník festivalu Za dveřmi, který s ohledem na současnou situaci okolo koronaviru uvede pouze domácí umělce. Nově se doba jeho konání prodlouží na devět dnů a lokace sice zůstane v areálu Výstaviště, posune se však až za Průmyslový palác směrem ke Stromovce.

O zahájení se postará žonglérská dvojice Bratři v tricku, který ve světové premiéře odehrají inscenaci Hra o trůn. Hra určená nejmenším divákům přiblíží místo, kam všichni chodí vykonávat tělesné potřeby, žonglovat se bude se záchodovými prkýnky i papírem. Vůbec poprvé zahraje soubor Teatr Novogo Fronta pouliční představení Kolaps.

Mezi další highlighty programu se řadí speciální večer Exp(o)edice v podání V.O.S.A. Theatre, kteří touto formou zavzpomínají na účast na mezinárodních výstavách a poodhalí zákulisí EXPO v Dubaji. Průvod světelných loutek ryb a medúz uskuteční 12. července ve večerních hodinách v centru metropole. „Svítící obyvatele podmořského světa rozsvěcuje 6,5 kilometru optických vláken a tři a půl tisíce adresovatelných LED světel,“ nechal se slyšet režisér Jakub Vedral. Do fantaskního světa Julese Vernea diváky přenese pouliční inscenace Nautilus pod taktovkou Blackout Paradox, Novogo Fronta a Sacra Circus.

Foto: Za dveřmi

Kromě akrobacie a pouličních představení láká festival také na tradičnější formáty. Do hlavního města přiveze adaptaci knihy Bratrstvo kočičí pracky Jaroslava Foglara Činoherní studio Ústí nad Labem, nebo třeba výstřední one man show Všechny báječný věci o muži, jenž před sebevraždou sepisuje seznam příjemných věcí, přinese Západočeské divadlo v Chebu.

Publikum čeká také „sitdown tragedy“ herce Tomáše Měcháčka, vážnější tematiku bude zastupovat MeetFactory s inscenací Třetí lež od Agoty Kristof, jež se zabývá fascinací zlem a morálními hodnotami.

Část programu je určena dětským divákům, které čeká klasická loutková pohádka Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Sněhurka a sedm trpaslíků nebo workshop a dílna výroby loutek s možností zahrát si vlastní představení na hřišti Loutkoviště. Spolu s rodiči si také budou moci vyzkoušet balet.

Foto: V.O.S.A. Theatre

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!