Svědectví o holocaustu i literární dokument z bývalé Jugoslávie. Přinášíme červencové knižní novinky

Svědectví o holocaustu i literární dokument z bývalé Jugoslávie. Přinášíme červencové knižní novinky 

První měsíc letních prázdnin přinese množství zajímavých knižních titulů. Čtenáři se mohou těšit třeba na autentické vzpomínky na léta v nesvobodě i na dokument o válečném zločinci Ratku Mladićovi.

Francina válka – Franci Rabínková Epsteinová

Zářnou budoucnost dcery majitelky módního salonu zpřetrhaly protižidovské zákony a následná deportace do koncentračního tábora v roce 1942, kde mladá Franci Rabínková nakonec strávila tři roky. Nyní vycházejí knižně její vzpomínky na nelehká léta z období druhé světové války, která autorka popisuje autenticky, ale zároveň s humorem.

Něco za něco – Kate Atkinson

Po čtrnácti letech se českého překladu dočkal krimi román anglické literátky Kate Atkinson, který se odehrává během edinburského letního festivalu. Čtenáři se v knize opět setkávají s bývalým policistou a soukromým očkem Jacksonem Brodiem, titulním hrdinou díla Neuzavřené případy. Ten se v knize Něco za něco stane svědkem vyřizování účtů mezi řidiči, do něhož se náhodou připlete spisovatel detektivek a které odstartuje sérii vražd.

Na špatném místě – Joy Fielding

Neúnavná kanadská autorka přináší další mysteriózní thriller. Tentokrát své čtenáře zavádí do prostředí internetové seznamky, kde se partnera pokouší nalézt čtveřice žen. Neuvědomí si však časté riziko, že se na druhé straně namísto vysněného muže skrývá predátor, který rozhodně nehledá vztah. Zda mu protagonistky příběhu podlehnou, to se dozvíte v nové knize Joy Fielding.

Dobývání nebe – Paolo Giordano

Italský romanopisec Paolo Giardino je tuzemskému publiku znám především coby autor novely Osamělost prvočísel, která byla v roce 2010 zpracována ve stejnojmenný film. Stejně jako ve zmíněné knize se i v nejnovějším počinu Dobývání nebe věnuje generační výpovědi. V příběhu sleduje trojice chlapců a jedné dívky od útlého věku až po Kristova léta. Opět lze v autorově díle nalézt prvky nihilismu a antikonzumerismu.

Zima mužů – Lionel Duroy

Do nedávné historie se ponořil francouzský novinář a publicista Lionel Duroy, který se v literárním dokumentu prostřednictvím svého alter ega vydává do zemí bývalé Jugoslávie s cílem zjistit, proč dcera nechvalně známého bosenskosrbského generála Ratka Mladiće, jenž byl za válečné zločiny odsouzen na doživotí, spáchala sebevraždu. V knize nechybí rozhovory ze setkání s muži, kteří sloužili pod Mladićovým vedením a snaží se vyrovnat se svou temnou minulostí.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!