Lucrezia Borgia znovu na scéně

Lucrezia Borgia znovu na scéně 

Znáte legendu o mocném rodu Borgiů odehrávající se na přelomu 15. a 16. století v Římě? Příběh plný intrik a milostných dobrodružství? Pokud ne, tak máte možnost si od 10. března 2012 jít do Divadla Hybernia vychutnat obnovený muzikál Lucrezia Borgia.

Tanečně-dramatické představení má premiéru u příležitosti 55. narozenin režiséra, choreografa a libretisty Libora Vaculíka. Hlavní postavou muzikálu je Lucrezia Borgia, nejpopulárnější představitelka mocného rodu Borgiů. Lucrezia je žena plná života, touhy, nenávisti i kruté vášně. Na jedné straně se jeví jako něžná a nezáludná dívka, na straně druhé jako zhýralá milenka vlastního bratra a nenávistná vražedkyně. V Hybernii se v roli Lucrezie představí Bára Basiková a Iva Marešová.

Bára Basiková k obnovení muzikálu uvedla: "Já už si jednou příběh Lucrezie odžila před devíti lety v Národním divadle. Velice mě potěšila možnost znovu si Lucrezii zahrát, patří totiž k tomu nejlepšímu, co se hraje. Tohle představení se bude mezi všemi vyjímat".

"Role mi vstupují do života paralelně s tím, co prožívám. Když začal být můj život plný vášně, temnoty, lásky, světla, spoutanosti a nespoutanosti, objevila se Lucrezia. Jako Lucrezia si toto všechno mohu prožít naplno až k hranicím, za které bych možná v reálném životě nešla. Je  to velice náročná role a bez nadsázky mohu říci, že je to nejtěžší a zároveň nejkrásnější pěvecký part, který jsem doposud zpívala. Moc si to užívám," prozradila Iva Marešová.

Režisér, libretista a choreograf Libor Vaculík vytvořil muzikál Lucrezia Borgia ve spolupráci s Petrem Maláskem (hudba) a Václavem Koptou (texty písní). "Nejtěžší bylo, aby nevznikl nebetyčný rozdíl mezi tanečníky a herci. Tanečníci museli v některých partech ubrat z baletních prvků, zpěváci obráceně museli nadsadit, aby se přiblížili k profesionálním tanečníkům. Jak pro mě, tak pro Petra Maláska a Václava Koptu bylo nejnáročnější to, že jsme se po devíti letech vrátili k tomuto dílu, které bylo původně baletní, a museli jsme připsat nové pěvecké role. Zároveň bylo nutné dávat pozor a udržet kontinuitu představení," uvedl Libor Vaculík.

Mezi nováčky, kteří se v muzikálu objeví, patří Tomáš Savka a Jiří Zonyga. Ti měli právě největší problém s tanečními prvky. Jiří Zonyga, který na sebe prozradil, že u filmů často pláče, ke zkouškám Lucrezie dodal, že musí občas plakat sám nad sebou. "Jsem hrozně dřevěnej, nešlo mě naučit tancovat, tak radši měnili scény."  Tomáš Savka náročnost tanečních prvků potvrdil: "Nejtěžší pro mě je tanec, ještěže s námi hrají holky baletky z Národního divadla, ty to dost často musí za mě odtančit".

Produkce muzikálu Lucrezia Borgia myslí i na studenty a seniory a nabízí jim zlevněné vstupenky za 200 Kč, které je možné zakoupit v pokladně Divadla Hybernia maximálně 30 minut před začátkem představení.

Takže pokud vás lákají muzikály, máte další možnost vychutnat si hlas předních českých zpěváků, pohyby těl nejlepších tanečníků, barvité historické kulisy a nechat se tak vtáhnout do intrik a tragických milostných dobrodružství středověkého Říma.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!