Hrany už se dávno obrousily. Hrajeme hudbu, kterou všichni milujeme, říká Jan Kunze z KOFE-IN

Hrany už se dávno obrousily. Hrajeme hudbu, kterou všichni milujeme, říká Jan Kunze z KOFE-IN 

Poprocková kapela z Opavy je na hudební scéně už čtrnáct let. Letos na jaře vydala EP s názvem 'Ať to trvá věčně' a chystá se na jeho propagaci. Čtveřici nových hitů si fanoušci poslechnou i v Modré Vopici v Praze, kde na začátku srpna parta kolem Jana Kunze vystoupí. S frontmanem skupiny KOFE-IN jsme si povídali právě o novinkách a plánovaných show.

Fungujete čtrnáct let, máte na svém kontě tři desky a jeden živák a tento rok jste vydali své první EP. Proč jste zvolili zrovna tento formát? Berete ho jako moderní, reflektující dobu? 

Doba se stále zrychluje a lidi už dneska celé desky neposlouchají. V podstatě je zajímají jen dva nebo tři sigly s videoklipem. Ostatně i digitální platformy jako Spotify servírují písně jednotlivě, což samozřejmě jen umocňuje návyk společnosti.

Vyšla i fyzická nahrávka pro old school fanoušky?

Přestože víme, že muzika se dnes poslouchá především z mobilu nebo počítače, tak jsme fyzické CD nechali vyrobit. Je to právě pro skalní fanoušky KOFE-IN, kteří chtějí mít celou diskografii skupiny, pro přátele a partnery, kterým chceme CD věnovat jako dárek a také pro ty, kteří stejně jako my ještě mají v autě rádio s CD přehrávačem.

V českém rádiovém éteru aktuálně boduje singl Bouře. Kdo vám skladbu produkoval a jak jste s její popularitou spokojeni?

Singl Bouře se dostal do rádií, hraje ho Český rozhlas a jsme za něj nominováni na Moravskoslezské umělecké ceny Jantar, z čehož máme velkou radost. Píseň se lidem líbí, sledují ji na YouTube a volají si o ní do rádií a to je super. Singl produkoval Armin Effenberger, který stojí za celou řadou úspěšných skladeb. Pracoval například s Mandrage, O5 a Radeček, Sunshine a dalšími. Dělal s námi už na předposlední desce Dobré nebe a styl jeho práce nám vyhovuje. Rádi spolupracujeme s lidmi, kteří nás posouvají kupředu a Armin to umí. Navíc je už vlastně po těch letech spolupráce naším přítelem. Bez něj by Bouře rozhodně nebyla takovou písní jakou je teď. 

První srpnový víkend jste tradčně hráli na náplavce v (A)void Floating Gallery, v pátek 7. srpna ale místo toho vystoupíte v klubu Modrá Vopice v Praze. Proč jste se rozhodli pro změnu?

Bylo to dílem několika šťastných i nešťastných náhod. My samozřejmě nedáme na (A)void Floating Gallery dopustit a všechny naše letní koncerty, které se tam v posledních letech odehrály, byly super. Bohužel jim letos chtěli vypovědět smlouvu a dlouhou dobu to vypadlo, že v (A)voidu nebudou dále pokračovat. Jako KOFE-IN jsme se zapojili do akce na jejich podporu, protože je to na pražské náplavce poslední místo pro nezávislou kulturu. Pokud zmizí i tohle, zbydou jen komerční lodi, které nezajímá kultura, ale jen vlastní výdělek. Do toho nám přišla nabídka od dramaturgyně festivalu Votvírák a šéfredaktorky časopisu Rock&Pop Martiny Jablanovské, abychom si zahráli v Modré Vopici. Doufáme, že naši fanoušci dorazí i na jiné místo, než byli zvyklí. Je to taky venkovní prostor, tak věřím, že přijdou a že to bude super akce. 

V Modré Vopici hrajete v rámci akce 100 ran do Vopice. Bude toto vystoupení odlišné od jiných koncertů?

Pro nás to bude jiné především tím, že jsem tam nikdy nehráli. Zvažujeme, zda tam nepokřtít nové EP, protože na jaře to bohužel kvůli pandemii koronaviru nevyšlo.

Na vaší kapele je znát nezvyklý tvůrčí pokrok v rámci české hudební scény. Kombinujete moderní zvuk reflektující dobu a přitom neopouštíte tradiční písničkovou formu. Jak je složitý proces skládání písní?

Myslím, že proces skládání písní je pro nás jednodušší než dříve. Za ta léta jsme se něco o muzice a písních naučili a musím říct, že třeba brácha Petr je čím dál lepší autor. Jeho písně mají vše, co má dobrá skladba mít. Ostatně to dokázal už na koncepčním literárně hudebním albu Abendland, kde měl na starosti hudební část projektu. Super písně nosí i druhý kytarista KOFE-IN Laco, který třeba přišel s již zmíněnou písní Bouře

Shodnete se při psaní písní v kapele na všem?

Shoda a soulad v kapele jsou v pohodě. Hrany už se dávno obrousily a teď už panuje jen přátelská atmosféra. Hrajeme hudbu, kterou všichni milujeme.

Ve svém volném čase působíte i jako DJ. Máte vždy připravené skladby nebo hrajete i na přání? 

Mám připravené složky písní, ze kterých vybírám podle momentální nálady a roztančenosti posluchačů. Pokud píseň mám, tak ji klidně zahraju rád i na přání.

Jaké nezvyklé přání Vás nejvíce dostalo?

Nejvíc jsem se zapotil na hraní před pár lety v jedné vesnici. Pořád za mnou někdo chodil a chtěl po mě nějaký ten agro rock nebo Michala Davida, což jsem s sebou neměl a navíc to ani není můj šálek kávy. Lidi tam byli dost urputní. Na některých akcích se prostě hraje líp a na některých hůř.

Vstupenky na vystoupení kapely KOFE-IN v Modré Vopici zakoupíte v síti Ticketstream.
Foto: zdroj archiv Kofe-in

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Hrany už se dávno obrousily. Hrajeme hudbu, kterou všichni milujeme, říká Jan Kunze z KOFE-IN
 

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!