Country Missky, Joanne i král popu. Podívejte se na nejlepší hudební biografie ve videotéce Netflix

Country Missky, Joanne i král popu. Podívejte se na nejlepší hudební biografie ve videotéce Netflix 

Celosvětově známé hudební ikony se nejednou rozhodly přiblížit svoji osobnost a příběh skrze dokumentární snímky zaměřené na jejich tvorbu i život. Podívejte se na výběr těch nejlepších biografických dokumentů na Netflixu.

Miss Americana

Americké popové zpěvačce Taylor Swift bylo zasvěceno hned několik dokumentů, většinou koncertových. Ten nejnovější z roku 2020 nese název Miss Americana a jde daleko víc do hloubky než snímky předešlé. Swift přijímá svoji roli písničkářky, zpěvačky a ženy, která umí naplno využít sílu svého hlasu. Místy dokument působí trochu strojeně, přesto je však kvalitním náhledem do zpěvaččina života za oponou.

Homecomig: A film by Beyoncé

Dokument Homecoming: A film by Beyoncé z roku 2019 mapuje zpěvaččino slavné vystoupení na festivalu Coachella v roce 2018. Jde o intimní pohled na Beyoncé na scéně i v zákulisí, odhaluje její emocionální cestu od kreativního konceptu až ke kulturnímu hnutí.

Lil Peep: Everybody’s Everything

Drsný pohled na život rappera Lil Peepa přináší vzpomínkový dokument Lil Peep: Pro každého vším (Lil Peep: Everybody’s Everything), který vznikl dva roky po raperrově tragické smrti. Intimní portrét vzestupu umělce ukazuje nejen pohled jeho rodiny na rapperovu osobnost v soukromí, ale i hudbu, ve které Lil Peep kombinoval nejrůznější žánry a která si získala spoustu fanoušků. Pro něj znamenala doslova celý život, který byl ve věku 21 let předčasně ukončen předávkováním Xanaxem a fentanylem.

Gaga: Five Foot Two

Tři roky starý dokumentární snímek Gaga: Five Foot Two ukazuje zákulisí života americké zpěvačky, producentky a herečky Stefani Germanotty známé spíše pod svým uměleckým pseudonymem Lady Gaga. Mapuje období před vydáním jejího doposud nejintimnějšího alba Joanne. V dokumentu se doopravdy podařilo ukázat extravagantní zpěvačku z různých úhlů pohledu a představit ji divákům ve zcela novém světle.

Michael Jackson's This Is It

Zatímco loňský dokumentární snímek Leaving Neverland zpěváka spíše démonizoval, dokument Michael Jackson’s This Is It z roku 2009 nabízí laskavější a unikátní pohled do zákulisí připrav vystoupení, které se mělo stát hudební událostí roku, ba dokonce celého desetiletí. Jacksonovi fanoušci a milovníci zpěvákovy hudby mají tak jedinečnou příležitost zjistit, jak tento umělec vymýšlel, vytvářel a tvrdě trénoval na předem vyprodanou sérii koncertů, která se měla konat v létě 2009 v londýnské O2 Aréně.

Whitney: Can I Be Me

Jedním z nejlepších dokumentů o legendární umělkyni je tři roky starý snímek Whitney: Být sama sebou (Whitney: Can I Be Me), který sleduje linii zpěvaččina života od úchvatného vzestupu až po dramatický pád prostřednictvím četných svědectví lidí z blízkého okolí popové ikony i řady dosud nepublikovaných videozáznamů. Zajímavé je například svědectví jedné z klíčových osob v jejím okolí, skutečného bodyguarda Davida Robertse. Nepřipomíná vám to její kolaboraci s Kevinem Costnerem?

Dolly Parton: Here I Am

Život herečky a country zpěvačky s irskými a indiánskými předky Dolly Parton je zachycen v loňském dokumentárním snímku z roku 2019 Dolly Parton: Here I Am. Snímek se soustředil na pohled do soukromého života, kariéru i hudbu. Veškeré aspekty jsou reflektované jejími přáteli, partnery i samotnou Dolly Parton.

Travis Scott: Look Mom I Can Fly

Rok 2019 přivedl i osobní náhled do života rappové legendy a ikony streatwearu – Travise Scotta. Dokumentární výstup nese název Travis Scott: Koukej, mami, létám (Travis Scott: Lool Mom I Can Fly) a je soustředěn na rapperovu práci na albu Astroworld, která byla nominovaná na cenu Grammy. Osobnější linie obsahuje Travisovo vypořádání s kontroverzí, otcovstvím i kariérními vrcholy.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?