Spící Beatrice: Retelling Šípkové Růženky je předzvěstí koronavirové pandemie

Spící Beatrice: Retelling Šípkové Růženky je předzvěstí koronavirové pandemie65%

Při ústupu koronavirové pandemie paradoxně vyšla kniha Spící Beatrice, kde se světem začne šířit neznámý virus a hlavní hrdinka přispěchá na pomoc. Retelling pohádky o Šípkové Růžence má spád, ale v závěru chybí odpovědi na pár otázek.

Na začátku června vyšel slibný vítězný rukopis ze soutěže CooBoo hledá talent z pera slovenské autorky Júlie Matulové pod názvem Spící Beatrice. Tato young adult kniha si hraje s moderním pojetím klasické pohádky o Šípkové Růžence, kterou zasazuje do blízké budoucnosti. Dystopický svazek vypráví příběh, jak se světem začal šířit neznámý virus. Nelze určit, kde zasáhne příště a kdo další se v bezvědomí svalí k zemi. Vzhledem k tomu, že počet obětí každým dnem narůstá, vědci se rozhodnou uchýlit k nebezpečným pokusům na lidech. Jako dobrovolnice se přihlásí i osmnáctiletá Beatrice, hlavní hrdinka knihy. Co ji ve výzkumném středisku čeká se dozvíte v sci-fi příběhu, ve kterém nechybí ani romantika.

Z moderního pojetí klasické pohádky vznikají vždy zajímavé věci – většinou doopravdy dobré, či naopak velmi špatné. V případě knižního sci-fi Spící Beatrice, která je jakýmsi retellingem pohádky O Šípkové Růžence bratří Grimmů či Charlese Perraulta, se záměr povedl. Příběh se pohádky nedrží příliš urputně a odkazuje na něj spíše volně pomocí symbolů a různých detailů.

Ačkoliv by se se v příběhu dala nalézt klasická romantická klišé, opravdovost citů a milostného prožitku je z knihy patrný.

Velmi výrazná je milostná dějová linka. U ní je důležité vyzdvihnout autentičnost i komplexnost postav i samotné aféry. Ačkoliv by se se v příběhu dala nalézt nějaká klasická romantická klišé, opravdovost citů a milostného prožitku je z knihy patrný. Na škodu ovšem je, že romantická dějová linie je natolik výrazná, a tak téměř přebíjí i samotné virové běsnění, které ohrožuje celý svět.

Je třeba ocenit dynamický a nepopisný spád příběhu. Začátek knihy čtenáře zavádí už k jasným faktům – vir tu je, je třeba s ním něco udělat. A podobnou rychlostí postupuje i zbytek knihy. Díky tomu se plnohodnotný příběh vešel na dvě stě šedesát čtyři stran. Autorka si evidentně nepotrpí na husté omáčky. Samotný konec však uspěchala až moc. Možná se Júlii Matulové už nechtělo, měla před dovolenou anebo už jí v hlavě běžel jiný příběh, každopádně ke konci jí zůstává pár nedovysvětlených věcí. Abychom se vyhnuli nadbytečným spoilerům, nelze tyto nezodpovězené otázky blíže specifikovat, čtenář však knihu nezavře s úplně čistou hlavou.

Oddechovka z prostředí laboratoře je ze série young adult, a skutečně by měla mířit zejména do rukou mladších čtenářů. Samotná hlavní hrdinka je v podstatě teenager a v tom smyslu se odvíjí i její myšlenkové pochody a chování. Jak uvažování samotné Beatrice, tak i "vanilkově" orientovaná romantická linie, by starší publikum příliš nenadchla.

Názor informuji.cz: 65%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!