Bezpečně nešťastní: Povídková sbírka o životě mileniálek od mileniálek pro mileniálky

Bezpečně nešťastní: Povídková sbírka o životě mileniálek od mileniálek pro mileniálky70%

Na jaře vyšla úzká povídková kniha Bezpečně nešťastní z pera spisovatelky Petry Baštanové. Hlavních hrdinek je hned několik, společné mají pouze to, že jsou mileniálky, osamělé, nerozhodné, bezpečně nešťastné a sdílné ohledně svých příběhů. Osudy mladých dospělých dojmou i rozesmějí, občas pointa jen tak klouzá po povrchu.

Knižní prvotina Bezpečně nešťastní autorky Petry Baštanové vypráví o strastech a radostech dnešních mileniálek. Daniela vstává s kocovinou. Kristýna objevila svou vnitřní bohyni. Karolína jede na spontánní zájezd. Anežka objevuje Tinder. Ivana tráví poslední večer na služební cestě. Báru vykradli. Veroniku oslavil sympaťák ve vlaku. Lucie se vydala na rande. Eva má diagnózu. Dominika se vyspala s kolegou. Anička potřebuje přežít sraz absolventů. Alice neodolala setkání se starým známým. Sylvii to zase nevyšlo. Monika se chce vdávat. Petra peče. Kniha je určena všem dospělým, kteří se v té dospělosti stále trochu plácají, a snaží se přijít na to, co je správné a co od života chtějí. A i všem kteří se chtějí zasmát.

Oddechová kniha Bezpečně nešťastní vyplnila svým originálním námětem díru v trhu. Knižní svět zná spousty humorných i vážnějších povídkových sbírek ze života manželek a maminek o manželském soužití, rutině, dětech či sexu. Poté je tu menší skupina obdobného žánru pro dospívající. Ale právě skupina mladých dospělých, kteří vyrostli z dětských bot, ale ještě se necítí být připraveni na strasti a radosti dospělého života? To tu zatím nebylo a povídky skvěle vykreslují pestrou škálu různých problémů, se kterými se současní mileniálové potýkají.

Jednotlivé povídky mileniálek jsou velmi čtivé a těší se svižnému a dynamickému spádu. Při četbě jedna stránku střídá druhou, čtenáři k četbě nepotřebují velkou koncentraci. Oživením je i celkový design v neonových barvách zvýrazňovacích fix a drobné minimalistické ilustrace Aleny Brunhilda Burneleit, které podtrhávají tematiku jednotlivých povídek a navzájem je od sebe oddělují.

Samotná kniha nemá víc než sto osmdesát stran a jednotlivé kapitoly mají v průměru zhruba pět stran. Stručnost vyprávění v některých historkách ubírá na pointě a slova klouzají jen tak po povrchu. Na druhé straně však stojí výhoda v podobě uvolněné a odlehčené atmosféry, která sálá z celé sbírky.

Příběhy mileniálek od mileniálek pro mileniálky ale nejen pro ně. Historky ze života dospívajících, kteří se ještě necítí být úplně v cíli pobaví, rozesmutní i dojmou. Do některých příběhu se čtenář s lehkostí vcítí. Pro občasnou povrchnost příběhu nejde o knihu, která má tu schopnost udržet vzhůru dlouho do noci. Bezpečně nešťastní je spíš mile a místy cynicky napsaná kniha na pár odpolední.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!