Živitelé, hlavy rodiny i parťáci. Jaké jsou nejlepší filmy o otcích?

Živitelé, hlavy rodiny i parťáci. Jaké jsou nejlepší filmy o otcích? 

Dnu otců se sice nedostává tolik pozornosti jako Dni matek, to ovšem nikterak nevypovídá o důležitosti oslavenců. Vztahy otců a potomků, komplikované i úsměvné, jsou rovněž námětem řady výtečných filmů a my jsme z nich vybrali ty nejlepší.

Otcové a dcery (2015) – Gabriele Muccino

Otcové a dcery (Fathers and Daughters, 2015) je americké drama italského režiséra Gabriela Muccinoa, natočené podle scénáře Brada Desche. Hlavním hrdinou je úspěšný romanopisec Jake Davis (Russell Crowe), který se po tragické smrti své manželky musí postarat o malou dceru Katie (Kylie Rogers). Výchovu dívky ovšem komplikují Jakeovy psychické problémy, literární neúspěchy či zákeřní příbuzní.

Vliv složitého dětství je patrný i o pětadvacet let později, kdy je Katie (Amanda Seyfried) již dospělá a příliš nezvládá partnerský život. Drama Otcové a dcery je dojemným, nikoli však kýčovitým příběhem obětavého otce a komplikované dcery, jejichž vztah musí projít těmi nejtěžšími zkouškami.

Hlava rodiny (1991) – Charles Shyer

George Banks (Steve Martin), hrdina komedie Hlava rodiny (Father of the Bride, 1991), je majitelem úspěšné společnosti se sportovní obuví, manželem šarmantní Niny (Diane Keaton) a otcem překrásné dvaadvacetileté Annie (Kimberly Williams). Georgeův poklidný život se však obrátí naruby v momentě, kdy se dcera vrátí z Evropy s důležitou novinou: po tříměsíční známosti se zasnoubila se svým přítelem Bryanem (George Newbern).

Zatímco Nina, matka nevěsty, přijme Bryana s otevřenou náručí, George svého budoucího zetě příliš v lásce nemá. A jelikož otce nevěsty neztvární nikdo jiný než legenda komedie Steve Martin, přípravy na velký den budou plné vtipných a nečekaných momentů.

Po čem ženy touží (2000) – Nancy Meyers

Protagonistou americké komedie Po čem ženy touží (What Women Want, 2000) je šovinistický Nick Marshall (Mel Gibson), který si dělá zálusk na místo kreativního ředitele v prosperující reklamní agentuře v Chicagu. Avšak její ředitel Dan Wanamaker (Alan Alda) na tuto pozici dosadí kariéristickou Darcy Maguire (Helen Hunt). Překvapený Nick se však musí potýkat ještě s dalším problémem: po zásahu elektrickým proudem dovede číst ženské myšlenky.

Nick, který se doposud považoval za znalce žen, náhle zjistí, co si o něm myslí nejen jeho kolegyně, ale i bývalá manželka a dcera. Možnost nahlédnout do mysli žen se tak pro Nicka stane šancí, jak se napravit a sblížit se s dospívající dcerou.

Otec & otec (1983) – Francis Veber

Komedie Francise Vebera Otec & otec (Les Compères, 1983) právem patří ke klasikám francouzské kinematografie. Když sedmnáctiletý Tristan (Stéphane Bierry) uteče z domu a přidá se k pochybné partě, jeho matka Christine (Anny Duperey) vymyslí lstivý plán, jak chlapce přivést zpět.

Jelikož Christinin manžel Paul (Michel Aumont) nedokáže nic podniknout, matka se obrátí na své dva bývalé milence, mužného novináře Jeana Lucase (Gérard Depardieu) a stydlivého smolaře Françoise Pignona (Pierre Richard), a každému z nich namluví, že právě on je skutečným otcem dítěte. Navzdory počáteční nevraživosti a ješitnosti jsou oba soupeřící „otcové“ nuceni spolupracovat a nakonec mezi nimi vznikne hluboké pouto. Kultovní snímek Otec & otec byl mimo jiné předlohou americkému filmu Den otců (Father’s Day, 1997) Ivana Reitmana.

The Kid (1921) – Charlie Chaplin

Charlie Chaplin patřil k nejvýznamnějším hercům a filmařům němé éry a většina z nás si jej dnes spojuje s groteskami. Snímek The Kid (1921) však svým stylem i příběhem předznamenal důležitou změnu v kariéře významného komika. V tomto Chaplinově teprve druhém celovečerním filmu se setkáváme s tulákem, který se ujme osiřelého dítěte. To u nemocnice zanechala zoufalá matka (Edna Purviance) poté, co o ně otec (Carl Miller) ztratil zájem.

The Kid se stal Chaplinovým nejúspěšnějším snímkem a zároveň druhým nejvýdělečnějším filmem roku 1921, a to hned po dramatickém snímku Čtyři příšerní jezdci z Apokalypsy (The Four Horsemen of the Apocalypse, 1921). Charlie Chaplin se tak vrátil mezi filmové špičky poté, co jeho předchozí filmy byly přijaty spíše rozporuplně.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!