Zmizení Sáry Lindertové: mystery horor, po kterém si jízdu metrem možná rozmyslíte

Zmizení Sáry Lindertové: mystery horor, po kterém si jízdu metrem možná rozmyslíte90%

Když jednoho podzimního večera beze stopy zmizí milá a bezproblémová dívka Sára, nikdo ani v nejmenším netuší, co se jí mohlo stát. Po jejích stopách se tak na vlastní pěst vydávají nejen její sestra Klaudie a přítel Oliver, ale i hlavní vyšetřovatel Richard Ehler, který Sářino zmizení spojuje s 18 let starým nevyřešeným případem, jenž se mu stále dokola vrací jako noční můra.

Ačkoliv se, dle autorky Kateřiny Šardické, jedná o Young Adult detektivku s fantasy prvky, za obsah a napětí knihy by se nemusel stydět ani leckterý horor pro otrlé dospělé čtenáře. Lacině vylíčené brutální násilí a vraždy zde ale nehledejte. Celý příběh sází na tajemnou a místy i dosti děsivou atmosféru podtrženou jejím hlavním námětem – neživými přízraky vystupujícími z hlubin země, které své lidské oběti stahují kamsi do temnoty. 

Nechoď sama do tmy.

Co s tím má společného židovská víra, nezvykle se chovající vrány a temné podzemí metra? Pokud máte pevné nervy, rádi se dobrovolně bojíte a mysteriózní horory vám nejsou cizí, bude pro vás audiokniha Zmizení Sáry Lindertové trefou do černého

S mysteriózní atmosférou ostře kontrastuje zasazení děje do nedávné přítomnosti a nechybí zde ani typická rovina teenagerských textů v podobě složitých přátelských a milostných vztahů, problémů se školou i každodenním životem, do kterého ale velmi brzy začínají vstupovat tak závažné otázky, že by před nimi rád utekl i nejeden dospělý. 

Příběh má velmi rychlý spád, který podporují i nečekané dějové zvraty, jež byste předem rozhodně nečekali a které mu pokaždé dodají další náboj. Přestože se tu a tam s jednotlivými postavami vydáte i do jejich minulosti, abyste posbírali další důležité dílky skládačky, brzy pochopíte, že ještě dlouho nebude jisté vůbec nic a zdánlivá realita se kdykoliv může ukázat jako naprosto chybná.

K atmosféře celé audioknihy přispívá i velmi sugestivní přednes Anity Krausové a Vasila Fridricha, kteří bez problémů zastanou hned několik postav najednou, aniž byste měli pocit, že jsou jakkoliv nevýrazné nebo monotónní. Zajímavý je i jejich styl, kdy se ve čtení konkrétních postav nepravidelně střídají. 

Celkový čas poslechu šplhá bezmála k úctyhodným 11,5 hodinám, které ale pocitově čtenáři utečou velmi rychle. Dobře vystavěný děj i četné zápletky nejen že udrží vaši pozornost, ale často vás doslova donutí poslouchat dál, i když už jste dávno chtěli dělat něco jiného.

Zachrání Klaudie sestru nebo alespoň svůj holý život? Přestanou někdy v metru mizet lidé a co vlastně znamenají tajemné značky, které se objevují na tělech budoucích obětí dávno předtím, než záhadně zmizí? To už si budete muset zjistit sami. 

Jisté ale je, že vás kniha vtáhne do děje a nepustí, dokud ji nedoposloucháte nebo nedočtete. A i potom se budete chtít ještě k některým pasážím vracet a hledat odpovědi na své otázky.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!