Kniha 365 nízkosacharidových receptů je praktickou kuchařkou pro bezcukrové matadory i začátečníky

Kniha 365 nízkosacharidových receptů je praktickou kuchařkou pro bezcukrové matadory i začátečníky70%

Nízkosacharidová strava je v současné době jedním ze směrů zdravé výživy, který vyhledává stále více lidí. Ať už si přejete zhubnout nebo prostě zkusit žít zase o něco zdravěji, inspirace najdete v knize s výstižným názvem 365 nízkosacharidových receptů více než dost.

Hned v úvodu se seznámíte s pojmem nízkosacharidového (low carb) stravování, jeho výhodami, působením inzulinu v těle v souvislosti s cukrem i jednotlivými variantami low carb diety. Tato část je ale až zbytečně stručná. Zejména pro ty, kteří s nízkosacharidovou stravou teprve začínají a ve vzájemných poměrech sacharidů, cukrů, tuků, bílkovin a dalších látek si nejsou tolik jistí v kramflecích, by bylo určitě k dobru principy nízkosacharidového stravování i jednotlivé pojmy alespoň trochu více rozvést

Strava s nízkým obsahem sacharidů představovala po tisíciletí typické stravovací zvyklosti člověka, jeho organismus se jim optimálně přizpůsobil.

Hledáte-li ale především inspiraci na nová jídla, protože ta vaše vám už v každodenním shonu dochází, najdete jí v knize více než dost. Recepty jsou přehledně rozdělené do kategorií podle denních jídel i příležitostí, takže můžete rychle nalistovat tipy přesně na ta jídla, která zrovna potřebujete – obědy, snídaně, polévky, předkrmy, svačiny či lehké saláty. 

Autoři mysleli i na vegetariány a další výživové preference, takže hlavní jídla rovnou dělí na bezmasá, s rybami či s masem. Ze všech možných variant low carb stravování zvolili tu s podílem sacharidů v hodnotě 40% celkového kalorického příjmu za den. I přes tento údaj se však hodnoty některých pokrmů zdají být dosti vysoké. Počítat je nutné i s tím, že low carb také automaticky neznamená nízkotučnou stravu.

Z knihy 365 nízkosacharidových receptů. Foto: Andrea Morkusová

Každý recept je v knize doplněn nejen přesným množstvím jednotlivých ingrediencí a počtem porcí, ale navíc i přehledným řádkem s celkovou kalorickou hodnotou a údaji o množství bílkovin, tuků a sacharidů v jedné porci, které vás podnítí více přemýšlet o složení vašeho jídelníčku. Právě v těchto údajích ale zamrzí občasné překlepy, které udávají zjevně nesmyslné hodnoty.

Asi nejoblíbenější částí, kterou se zájmem nalistuje dříve či později každý, kdo se pro nízkosacharidovou stravu rozhodne, jsou dezerty, koláče a sladké pečivo. Zažitá myšlenka, že bez cukru se musíme těchto požitků vzdát je mylná. Člověk ale musí počítat s tím, že do svého jídelníčku a celé kuchyně zařadí potraviny, se kterými dosud nevařil a naopak se vzdá klasické bílé mouky, cukru či některého ovoce. 

Jakmile se cukr objeví v krvi a dojde k vyplavení inzulinu, je se spalováním tuku konec. A je úplně jedno, jak byl předtím běh náročný, jak hodně jste se zapotili.

Do svého jídelníčku přidáte například mandlovou a kokosovou mouku, nejrůznější druhy ořechů, alternativní sladidla nebo nové druhy zeleniny. Objevování netradičních chutí se tak může stát dobrodružnou cestou, na jejímž konci je člověk bohatší o mnoho zkušeností a nových poznatků. 

K plusům publikace rozhodně patří i čisté a přehledné grafické zpracování. U všech receptů najdete fotografii pokrmu a podrobný popis přípravy. Autoři nezapoměli ani na praktické detaily, jako je velikost formy potřebná na pečení, rozdílná teplota u horkovzdušné a elektrické trouby se spodním a vrchním ohřevem či abecední rejstřík receptů s příslušnými stranami pro snadnou orientaci.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!