Na Jatka78 se vrací Amerikánka v hlavní roli s Terezou Ramba a Eliškou Křenkovou

Na Jatka78 se vrací Amerikánka v hlavní roli s Terezou Ramba a Eliškou Křenkovou  

Amerikánka se vrací domů! Během koronakrize pomáhala těm, co to potřebují nejvíce, nyní přichází zpět na divadelní prkna, aby představila příběh Emy Černé divákům opět živě. Tereza Ramba s Eliškou Křenkovou zahájí sérii představení již v pondělí 22. června.

V době koronavirové krize navštívila Amerikánka místa, na nichž byste divadlo dřív hledali jen těžko. Online stream připravila z pouště, ze vzletové ranveje i z klece pro hyeny. Nyní se vrací do Jatek78, aby divákům nabídla zdramatizovaný příběh Emy Černé opět živě, a to na letní scéně, pro kterou vznikla další verze Amerikánky, která se proměňuje tak, jak život vyžaduje.

Diváci se mohou těšit nejen na novou scénografii. Ke vstupence dostanou navíc fotografii Tomkiho Němce podepsanou vždy jedním z tvůrců inscenace. “Červnová Amerikánka na domácí scéně bude upravena pro letní scénu, zasazená do nové scénografie, ale zároveň bude Amerikánka nejbližší své originální podobě. Po vice než roce uvidí diváci Terezu Rambu a Elišku Křenkovou hrát Amerikánku v plné energii, obohacenou o zkušenosti alternativních podob představení, které jim umožnili postavu nahlédnout z nových perspektiv,” říká Viktor Tauš, tvůrce, režisér a producent inscenace.

Amerikánka je inspirována skutečnými osudy již zmiňované Emy Černé, která na své životní cestě zdolává útrapy dětského domova, pěstounské péče i pasťáku. Přestože se jedná o sondu do historie 80. a 90. let v Československu, je její příběh o naději, vydělenosti a touze žít velmi aktuální.

“Amerikánka je pro mne extrémně silný katalyzátor emocí. Pomáhá mi stát v životě nohama pevně na zemi, balancuje a utěšuje,” říká o inscenaci Tereza Ramba, která spolu s Eliškou Křenkovou ztvárňuje jednu postavu. “Já jsem Ema Černá a Eliška Křenková je Ema Černá. Ema Černá je Eliška Křenková a Ema Černá jsem já. Ema je dívka, která si projde postupně děcákem, pasťákem, náhradní rodinou a nikde se necítí jako doma. Je to o hledání otce, hledání země, hledání lásky,” dodává.

Diváků Amerikánky bude ale mnohem vice, než kapacita vládních opatření a letní scény dovolí. Inscenace bude totiž živě streamována do dětských domovů. Příběh Emy Černé tak návštěvníci prožijí spolu s těmi, pro které je naděje stejně důležitá jako pro hlavní hrdinku.

Amerikánka na letí scéně Jatek78 odstartuje v pondělí 22. června. Sérii ukončí poslední červnový den. Vstupenky jdou v prodeji za 780 korun.

Foto: Bet Orten

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jatka78 nabízí i další akce

Umělci: ,

Místo konání: Jatka78

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!