Kalifornský sen je typické naplňování americké pohádky jen slepě kopírující ohranou šablonu

Kalifornský sen je typické naplňování americké pohádky jen slepě kopírující ohranou šablonu55%

Hudební romantický snímek Kalifornský sen nepřináší nic nového, zajímavého či originálního. Od počátku až do konce film následuje západní šablonu přemotivovaných děl – mladá dívka si jde tvrdě za svým snem navzdory všem potížím s po boku stojící a na oko přísnou šéfovou s ryzím srdcem. Jediným výraznějším prvkem je herecký výkon Tracee Ellis Ross.

Romantický snímek plný hudby pod názvem Kalifornský sen (The High Note) sleduje život Maggie (Dakota Johnson), která nejvíc ze všeho touží po kariéře hudební producentky. Prozatím však zastává pozici osobní asistentky popové ikony Grace Davis (Tracee Ellis Ross). To zní jako skvělý začátek producentské kariéry, Maggie však prozatím funguje hlavně jako nejdůležitější poskok ve zpěvaččině životě. Nosí kafe, vyzvedává oblečení z čistírny, je v pohotovosti čtyřiadvacet hodin a sedm dní v týdnu. Když už se vytasí s nějakým uměleckým nápadem, Gracein agent Jack (Ice Cube) ho pokaždé zamítne. Přitom by se nový pohled hodil, jelikož Graceina sláva začíná pomalu upadat a ona ví, že pokud nepřijde s něčím novým, její kariéra skončí. Maggie, která si jde za svým, mezitím pozná pouličního umělce Davida (Levin Harrison, Jr.) a rozhodne se mu pomoct s kariérou. Oba si tak plní své sny a přání. Ambiciózní žena se ale kvůli tomu dostává do bláznivého kolotoče, kde vybírá mezi svou náročnou šéfovou a prací s Davidem.

Po celý film se nejde vyhnout silnému pocitu déjà vu. Příběh ambiciózní a talentované mladé dívky, která má svůj sen a jde si za ním pod drobnohledem přísné, ale v hloubi duši laskavé šéfky? To už tu přeci bylo nejmíň stokrát, ne-li tisíckrát. Dakota Johnson mohla docela dobře být Anne Hathaway ve snímku Ďábel nosí Pradu, kde si hlavní hrdinka musí obhájit své místo před přísnou šéfredaktorkou časopisu Runway s tváří Meryl Streep. Stejně tak ale Dakota mohla obsadit i hlavní roli v podobném snímku Podnikavá dívka z 80. let, nepovedených filmech Ambiciózní blondýnka v hlavní roli s Jessicou Simpson či Kráska mezi muži s Hilary Duff. Vzorec dosahování snu je obzvlášť v americké kinematografii velmi populární. Proč ne. Potíž je však v tom, že pokud se tvůrci rozhodnou pro často omílané téma a šablonu, je třeba přidat do snímku něco navíc – humor či nečekaný bod zvratu. To se však v případě Kalifornského snu neuskutečnilo.

Základním a zcela logickým nárokem na hudební film je samotný soundtrack. I v tomto ohledu je snímek přinejmenším zklamáním - ve snímku se totiž v podstatě opakuje stále jedna a tatáž píseň. Skladba, sama o sobě vůbec ne špatná, se brzy přejí a v kombinaci s kýčovitým a otřepaným příběhem skládá dohromady film, který by si málokdo pustil i podruhé.

Za pozitivní zmínku stojí snad jen skvělý herecký i pěvecký výkon Tracee Ellis Ross v roli Grace Davis, která mimoděk lehce připomíná zpěvačku Donnu Summer. Svým hraním a temperamentem zastínila i hlavní postavu Maggie, kterou svým mdlým způsobem ztvárnila Dakota Johnson.

Film se určitě dokoukat dá, ale mnoho dobrých emocí neposkytne. Kalifornský sen tak zachraňují pouze Tracee Ellis Ross a jeden vcelku vtipný a překvapivý moment v samotném závěru. Jako lepší alternativa se jeví například poslední verze filmu Zrodila se hvězda (A Star Is Born) z roku 2018 v hlavní roli s Lady Gaga a Bradleym Cooperem. Kromě nepopiratelného talentu populární zpěvačky snímek oplývá skvělými hereckými výkony, písněmi, scénářem i dějovou linií. Tedy prvky, které Kalifornský sen hledá marně.

Názor informuji.cz: 55%

Kdy a kde dávají film: Kalifornský sen

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!