Lednicko-valtický hudební festival propojí klasickou a lidovou hudbu

Lednicko-valtický hudební festival propojí klasickou a lidovou hudbu 

Do Lednicko-valtického areálu, Břeclavi a Mikulova tentokrát dorazí interpreti vážné a lidové hudby. Lednicko-valtický hudební festival se letos uskuteční od 3. do 17. října, nabídne osm koncertů včetně vystoupení Čechomoru či slovenské formace Janoska Ensemble a bohatý doprovodný program.

Již popáté rozezní zámecký areál, který je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, unikátní mix skladeb z celého světa. „Letošní ročník festivalu bude o objevování, dynamice a různorodosti. O tom, jak inspirativní a tvůrčí je pro klasickou hudbu propojení s lidovou tradicí,“ nechal se slyšet umělecký ředitel LVHF Jiří Partyka.

Program nabídne například mezinárodně proslulé turecké kvarteto Borusan Quartet nebo slovenský Janoska Ensemble, v současnosti jeden z nejžádanějších evropských komorních souborů. Zahraniční umělce doplní jeden z objevů letošního festivalu – španělská kytaristka Andrea Gonzalez Caballero, vítězka mezinárodních kytarových soutěží v Říme a ve Valencii. Z českých umělců na festivalu vystoupí například držitel Ceny Českého spolku pro komorní hudbu 2017 – Lobkowicz Trio, houslista Václav Hudeček nebo soubor FolkloreClassic s frontmankou Markétou Janouškovou.

V rámci LVHF 2020 zazní světová premiéra cimbalisty a významného českého folkloristy Jana Rokyty pro multižánrové uskupení Klára Blažková (zpěv), Janáčkův komorní orchestr a Ensemble FLAIR nebo nevšední zpracování východoevropských židovských písní a tanců s přesahy do latinskoamerické a jazzové hudby v podání Ostrava Klezmer Band. Festival uzavře Čechomor, který zahraje za doprovodu Moravské filharmonie Olomouc jak proslulé písně z alba Proměny, tak i novější tituly v úpravách Adama Szaby.

Festival letos hostí tradiční místa jako zámek v Lednici, Valticích a v Mikulově, tak i premiérové lokace – Rybniční zámeček nedaleko Lednice, synagoga v Břeclavi nebo lichtenštejnský zámeček Wilfersdorf v Rakousku.

Foto: LVHF

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!