Šivovo kolo života: nádherné omámení barvami Bollywoodu

Šivovo kolo života: nádherné omámení barvami Bollywoodu100%

Česká společnost se zdá být okouzlena indickou kulturou: napovídá tomu rostoucí obliba říjnového Festivalu bollywoodského filmu a všemi barvami hrající pompézní oslava národního svátku Diwali, jež se odehrála vzápětí. Možná jednoduchý kalkul byl důvodem, proč se slavný filmový režisér Radim Špaček (oceněný Českým lvem a – co je neméně důležité – oblíbený mezi diváky) pustil do neobvyklého projektu divadelního představení inspirovaného bollywoodským duchem.  Ovšem podívaná, která se 29. ledna poprvé nabídla návštěvníkům divadla ABC, napovídá, že Šivovo kolo života má v sobě něco víc než prostou sázku na trend.

„Oslňující zážitek“, „fascinující výkon“ – po premiéře ve foyer divadla byla slyšet samá slova chvály. Audiovizuální projekt, jehož valnou většinu tvoří klasický bollywoodský tanec doplněný moderními prvky, sbíral superlativy už v den uvedení, bezpochyby je bude sbírat i nadále. Hlavní komplimenty samozřejmě směřovaly na adresu nádherných tanečnic z několika významných skupin pod vedením okouzlující Jany Hemelíkové Baudisové, jež má na bedrech nejenom choreografii k představení, ale i scénář a výslednou podobu Šivova kola. Na choreografii se podílela i představitelka druhé hlavní role Anežka Hessová, a také skutečné Osobnosti v oboru Ivana Hessová a Sangita Shresthová, choreografka nepálského původu (mimochodem, také režisérka a spoluorganizátorka zmiňovaného Festivalu bollywoodského filmu). Skutečně vytříbené obsazení nemohlo vést k jinému než „superlativnímu“ výsledku. Začarováni, sledovali diváci ladné pohyby křehkých dívek, které protancovali bezmála dvě hodiny bez jediné přestávky – výkon zasluhující vyznamenání!

Zcela dle zákonů indického eposu se v Šivově kole vyvíjí zdánlivě jednoduchý příběh propojený s filozofickým principem boje protipólů. Dobro a zlo, život a smrt (ostatně i kompozice představení a kostýmy napomáhají přehlednému rozdělení na černé a bílé) – polarity ztělesněné sestrami, opět v nejlepších tradicích bollywoodského filmu. Laskavá Rása v podání Anežky Hessové a žárlivá intrikánka Maja prezentovaná Janou H. Baudisovou se zrodily ve stejnou chvíli, ovšem zdědily naprosto odlišné povahy a přístup k životu. Jak se příběh vyvíjí, do vyprávění se zapojuje láska. A to už dle tradic žánru nevěstí šťastný konec.

S vývojem příběhu, který doprovází živly a ostříží oko božstva Šivy, se střídá i choreografie – klasický bollywoodský tanec je nahrazen pomalejším Kathakem, následovaným energickým Bhangra dance a nakonec doplněným o zpěv (co by byl pravý Bollywood bez melodických písní, že?). Na ten je odborníkem na slovo vzatým indický choreograf Óm-Sajwel Sasidharan, původem z Keraly – ač ztělesňuje zápornou postavu, svým charismatem, silným hlasem a širokým úsměvem diváky strhnul a okouzlil. Druhým představitelem silného pohlaví je Vitor Tavares Mendes, jenž si nezapře svůj portugalský původ, a tak do klasického bollywoodu vnáší prvky capoeiry popírající zákony zemské přitažlivosti. Mužská role je v Šivově kole ale poněkud potlačena, dva protagonisté vystupují jen jako nezbytný doprovod ženských postav, z filozofického hlediska a poněkud subjektivně by se dalo soudit, že prezentují zradu a lásku, taktéž protipóly, ovšem pouhé součástí dobra a zla.

Špaček vnesl do Šivova kola ten správný říz, který udržuje pozornost diváka po celou dobu necelých dvou hodin, což je pro většinu tanečních představení až nadlidský úkol. Rozdělení na 5 částí symbolizujících životní etapy pomáhá ke snadnější orientaci v představení, kde se nemluví (další pomůckou poslouží brožura s popisy jednotlivých tanečních kreací a vše vysvětlujícími názvy).  Propojení dílů postavou boha Šivy vnáší do příběhu logiku a až filmovou dramatičnost, takže můžeme říci, že do své divadelní premiéry Špaček zakomponoval hlavní silné body z dřívější kariéry.

České tanečnice, český režisér, čeští diváci s jejich českými neutuchajícími ovacemi – dle všeho je to kombinace dostatečně úspěšná, aby se na prknech českého divadla zrodila nefalšovaná bollywoodská klasika plná indických emocí, indického slunce a s ryze indickou duší.

P.S. Unikátní představení si žádá unikátní prezentaci, a tak se můžete pokochat stránkami s podrobnými informacemi o tvůrcích, nádherných tanečnicích a detailním popisem všech tanečních stylů v Šivově kole prezentovaných (nezapomeňte ani na pro divadlo netypickou upoutavku režírovanou Špačkem): http://www.sivovokolozivota.cz/. Co víc, ke každému lístku zakoupenému přes portál www.vstupenkov.cz, dostanete nárok na návštěvu jedné hodiny bollywoodského tance pod vedením představitelky hlavní role Jany Hemelíkové Baudisové.

Nejbližší reprízy: 12. února a 11. března

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Šivovo kolo života: nádherné omámení barvami BollywooduŠivovo kolo života: nádherné omámení barvami BollywooduŠivovo kolo života: nádherné omámení barvami Bollywoodu
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!