Převážně zdvořilý Leopold: Močení při masturbaci a proužek kundovníček stáhli knihu do literárního pekla

Převážně zdvořilý Leopold: Močení při masturbaci a proužek kundovníček stáhli knihu do literárního pekla35%

Nová kniha Michala Viewegha Převážně zdvořilý Leopold je plná vulgarit a odpuzující erotiky, několika povedených vtipů a hrstky těch nepovedených. Vylepšuje to jen neobyčejně originální trestný čin a svérázná postava fejetonisty Leopolda, který je zdvořilý jen na oko.

Ústřední postavou nové knihy Michala Viewegha je Leopold, novinář ve středním věku setrvávající ve stereotypním manželství s Nelou, povoláním učitelkou. Na první pohled nezajímavý a až k uzoufání všední muž s přezdívkou Polda se vyznačuje až nutkavou potřebou vyjadřovat se ve verších a v každé situaci zůstat uctivý a zdvořilý, čímž se dostává do nepříjemných i komických situací. Svazek vypravuje tragickou epizodu Leopoldova života z prostředí Sázavafestu, kam doprovází svoji ženu, její dvě kolegyně Ditu a Sabinu a svoji tchýni. Tam stárnoucí novinář zažívá erotická dobrodružství a dostane se do střetu se zákonem.

"Naštěstí si pak ale koutkem oka všimne, že jeho nahá spolužačka (a spolupionýrka) za pomoci vibrátoru My Love na břehu řeky v podřepu divoce masturbuje a současné bůhvíproč i močí, a vrhne se na striptérčino nahé mokré tělo jako starý nadržený faun," tak zní úryvek z knihy. Jistě, sex prodává. Čeho je však moc, toho je příliš. Podtextem celého textu je sex. A čtenář nemusí zrovna číst mezi řádky. Sex je doslova všudypřítomný. Manželky, milenky, striptérky, spolužačky, trojky, nevěry, masturbace, představy. Přesto se nejedná o erotický román, nýbrž o humoristický příběh. Autor si však zřejmě nedokáže pomoct, ať už z důvodu nevybouřenosti nebo promyšleného marketingové tahu. Zajímavé je, že erotika ve Vieweghových knihách rok od roku nabírá na intenzitě. Autor ve svých spisovatelských začátcích vytvořil vcelku dobré věci – Názory na vražduBáječná léta pod psaNápady laskavého čtenáře. Erotika jemně přitvrdila ve svazku Výchova dívek v Čechách či v Účastnících zájezdu, ze kterých pochází pro mnohé nezapomenutelná pasáž s líbáním a drobečky v puse. Ještě o něco sexuálnější byla například Vybíjená či Román pro ženy. A teď tu máme Převážně zdvořilého Leopolda s počůranou masturbací a nadrženými fauny. Člověk aby se bál s čím autor přijde v roce 2021. Možná bude k další knize přibalen vibrátor My Love.

Celý příběh je vlastně vcelku prostý. Autorovi se ho pouze podařilo mistrně roztáhnout, proložit různými poznámkami, odbočkami, omáčkou i oklikami. Spolu s malým krychlovým formátem a velikostí písma jako z dětského slabikáře se vlastně jedná o velmi krátkou odpočinkovou záležitost. Pokus o natáhnutí knihy do „románových rozměrů“ přes všechny snahy působí místy poněkud uměle. K dobru celé pointy přispívá neobyčejně originální trestný čin, který čtenáře upřímně pobaví, a pár vtipů – některé fungují, některé o něco méně.

Plusové body knize připisují i skvěle vykreslené postavy. Neohrabaný a zakřiknutý Leopold má odpověď na všechno. Navíc rýmovanou. Trapnost tohoto fejetonisty přímo uniká skrze stránky. To, že se nejedná o postavu příliš sympatickou, je už věc jiná.

Kdyby kniha Převážně zdvořilý Leopold byla člověk, je to ten obtloustlý šedesátník na baru, který má až příliš upito a snaží se okouzlit dvacetiletou slečnu, která se stydí jej tvrdě odmítnout, zatímco se její kamarádky smějí. Nikdo z okolí s tímto člověkem vlastně nechce nic mít, přesto nemůžou od této trapné podívané odvrátit zrak. Vieweghova knižní novinka je vlastně přinejlepším průměrná, přesto si čtenáři půjdou koupit příští knihu, aby zjistili, jestli to může být ještě vulgárnější a provokativnější. A na tomto principu nejspíš funguje Vieweghova kariéra poslední dekády. Letos se v Leopoldovi čtenáři mohou například dozvědět, co je to "proužek kundovníček". Ale lepší nevědět.

Názor informuji.cz: 35%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!