Kulturní léto ve Slezsku: Shakespeare, koncerty domácích hvězd i středoevropské filmy

Kulturní léto ve Slezsku: Shakespeare, koncerty domácích hvězd i středoevropské filmy 

Léto v Moravskoslezském kraji bude i současnou koronavirovou krizi stát za to. Slezští kulturní příznivci budou mít možnost zhlédnout slavné hry Williama Shakespera, poslechnout si naživo přední české interprety nebo si užít filmovou přehlídku zaměřenou na středoevropskou kinematografii.

Letní shakespearovské slavnosti

Letošní ročník festivalu, který přináší nové zpracování klasických her Williama Shakespeara, bude podle organizátorů i přes nucené omezení programu a zredukování počtu míst dobrodružnější a hodně zábavný.

Na Slezkoostravském hradě budou moci diváci vybírat z inscenace Zimní pohádka v titulní roli s Martinem Hoffmanem, Hamletem v podání Jaroslava Plesla, komedií Veselé paničky WindsorskéBolkem Polívkou, oblíbenou Komedií omylů nebo hitem minulého roku, Zkrocením zlé ženy s Kristýnou Leichtovou v alternaci s Erikou Stárkovou.

Barrák Music Hrad

Od 19. června do 18. července bude Slezkoostravský hrad hostit dvě desítky hudebních interpretů i divadelní inscenace a performance. Na stage pod stínem středověké památky nebudou chybět zvučná jména domácí scény jako Pokáč, Monkey Business, David Koller, Bára Poláková, Vypsaná fiXa, Anna K. nebo Chinaski.

Své představení do historického srdce slezské metropole doveze například Jaroslav Dušek, který zde uvede hru Sláva strojů a měst, publikum bude také moci zhlédnout show Postel, hospoda, kostel populárního duchovního Zbigniewa Czendlika.   

Kino na Hranici

Kvůli opatřením v souvislosti s pandemií se filmový festival Kino na Hranici, který se každoročně koná v Českém Těšíně i Cieszyně, posunul z května na termín od 21. do 26. srpna. Program dvaadvacátého ročníku zatím není zcela znám, pořadatelé však už poodhalili některé sekce.

Nabídne třeba společnou retrospektivu Jána Kadára a Elmara Klose s válečným snímkem Smrt si říká Engelchen nebo oscarovým Obchodem na korze, českou předpremiéru polského krimi dramatu z prostředí fotbalových ultras a hooligans Furioza, sekci Lechtivé kino s kultovními počiny jako Sedmikrásky a Extase nebo nedávným Psi nenosí kalhoty a také ohlédnutí za proslulou i méně známou tvorbou Miloše Formana.

Výstava Grand Prix

Nejenom příznivce motocyklů potěší výstava, kterou 12. června otevírá centrum Velký svět techniky v ostravských Dolních Vítkovicích. Seznámí se tu s historií závodního sportu v minulém století a nahlédnou i do budoucnosti této disciplíny. Všechny vystavené veterány bude možné si nejenom prohlédnout, ale také vyzkoušet a osahat.

Bo kultura jede!!!

Koronavirová krize těžce postihla kulturní sféru, kvůli čemuž vznikla řada projektů na jejich podporu. Jedním z nich je ostravský Bo kultura jede!!!, který na pódiu v Trojhalí Karolína přivítá nejrůznější umělce. 17. června zde vystoupí místní zpěvák a muzikant Adam Bartoš, 4. července rozezní halu klasické melodie v podání Janáčkovy filharmonie. 17. července dorazí bluesrocková formace Pozdní sběr, 2. srpna se diváci mohou těšit na vystoupení popové senzace Poetika.

Letní kino před Cooltourem

Na ostravském výstavišti Černá louka budou filmoví fanoušci moci zamířit do letního kina, které se zde bude konat každou sobotu od 27. června až do 22. srpna. Program nabídne převážně nedávnou zahraniční produkci, ať už nejnovější tarantinovku Tenkrát v Hollywoodu, hudební biografii Rocketman, thriller Joker nebo jihokorejský oscarový snímek Parazit. Promítat se ale budou i domácí počiny, například komedie Vlastníci nebo revenge drama Staříci.

Miroslav Myška: Akty 1970–2020

Dodnes činný věhlasný fotograf Miroslav Myška se aktům věnuje již více než půlstoletí, aktuálně je představí na přehlídce v opavském kulturním prostoru Kupe od 25. června do 27. července. Pro autora je typická hravost, empatický přístup, zvídavost a téměř až dětská neposednost. Před ženami se nepovyšuje ani neponižuje a zobrazuje je v překvapivých kontextech, čehož jsou dokladem černobílé akty-torza, pestrobarevné akty-koláže i akty v krajině.  

Z inscenace Zkrocení zlé ženy. Foto: Petr Kiška, PaS de Theatre

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!