Graffiti anonymního rebela Banksyho ožily v Mánesu

Graffiti anonymního rebela Banksyho ožily v Mánesu 

Galerie Mánes v Praze hostí přes šedesát reprodukcí děl světoznámého umělce Banksyho. Expozice zahrnuje i třicítku motivů z nástěnných graffiti, které výtvarník s utajenou identitou maloval na zdi a výlohy v různých zemích.

Přehlídka The World of Banksy se skládá ze dvou částí. V prvním oddílu návštěvníci naleznou kopie pouličních výjevů, které prostřednictvím šablon a pomocí sprejové techniky vytvořili profesionální výtvarníci přímo pro prostory Mánesu.

Foto: Adam Skalník

Samotný Banksy se však na jejich vzniku nepodílel, jde o „stoprocentně neautorizovaná díla“, u nichž ani umělcovo autorství být potvrzeno nemůže, protože by se tím de facto přiznal k vandalství. Mezi nejslavnějšími motivy lze na pražské výstavě najít Dívku s červeným balonkem nebo Vrhače květin.

Následující prostor nabízí desítky reprodukcí Banksyho obrazů ze soukromých sbírek.Druhá část je již ryze galerijně pojatá a naznačuje umělcův přechod od streetartového ke klasickému umění. Některé grafiky jsou originály, jiné jsou reprodukce vytvořené na zakázku. Necháváme na návštěvnících, ať si zjistí, které z nich jsou pravé. Děláme to tak i z hlediska bezpečnosti, některá Banksyho díla se pohybují v řádu stovek tisíc liber,“ vysvětlil kurátor výstavy Jiří Jaskmanický.

Foto: Adam Skalník

Závěr expozice poskytuje nahlédnutí do pomyslné repliky Banksyho pokoje/ateliéru, který zahrnuje i promítání krátkých dokumentů týkajících se jeho aktivit. „Jedno video zachycuje umělcův happening, kdy vyrobil originální díla a předal je člověku na newyorské ulici. Ten je prodával po šedesáti dolarech za kus, aniž by kupující tušili, že zakoupené obrazy mají mnohonásobně vyšší hodnotu, což jim později Banksy prozradil. Akcí chtěl nabourat zaběhlé mechanismy a ukázat, že vše může být ve skutečnosti jinak,“ doplnil Jaskmanický.

Foto: Adam Skalník

Banksy je v současnosti patrně nejslavnějším streetartovým umělcem, který se ve svých anarchistických a existenciálních dílech strefuje do důsledků kapitalismu, pokrytectví náboženství, válečných zvěrstev, kultů osobnosti či konzumního způsobu života.

„Umělecký terorista“, jak tvůrce sám sebe nazývá, si pečlivě střeží svou identitu už od vstupu na scénu v 90. letech minulého století a dodnes se o ní vedou spory. „Rozhodně jde o špičkový marketingový tah. Ve veřejně přístupných zdrojích se uvádějí tři až čtyři jména, dle mého je ale klidně možné, že jde o ženu, nebo že jsou dokonce dvě pod stejným jménem. Rok a místo narození – 1974, Bristol – je snad reálný,“ nechal se slyšet kurátor.

Foto: Adam Skalník

Výběr reprodukcí umělcových nástěnných graffiti a obrazů je v pražské Galerii Mánes k vidění až do 27. září.

Foto: Adam Skalník

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!