Jiří David rozšiřuje výstavu v DOXu o pět nových maleb

Jiří David rozšiřuje výstavu v DOXu o pět nových maleb 

Od čtvrtka 4. června si mohou návštěvníci výstavy Jsem tady v pražském Centru současného umění DOX prohlédnout pětici nových děl malíře Jiřího Davida. Obrazy vznikaly během nedávné karantény a k vidění budou do 29. června.

Samostatná výstava Jiřího Davida v holešovickém DOXu nabízí během příštích týdnů kromě desítek stávajících děl také pět nových pláten, které výtvarník vytvořil během nucené přestávky v souvislosti s pandemií koronaviru. Za nouzového stavu vznikla v jeho ateliéru mimo jiných rozměrná malba s názvem Kdyby to byla láska, která se řadí do umělcova cyklu věnovanému trávě.

Chtěl jsem návštěvníkům, kteří výstavu ještě neviděli, ale i těm, kteří už ji viděli, ale tři měsíce byla nuceně zakonzervovaná, přinést nový zážitek. Pracovně největšímu plátnu říkám Velká tráva, je to parafráze Duchampova Velkého skla. Pravděpodobně bych ji namaloval i nebýt karantény, myslel jsem na ni už v lednu při zdejší vernisáži, ale koronavirová pandemie její vznik uspíšila,“ uvedl Jiří David.

Jiří David, Červený les. Repro: DOX

Na aktuální výstavě dále představuje Jiří David svou tvorbu z posledních dvou let. Multimediální umělec se kromě malby zabývá také objekty, instalacemi či videoartem. Proslul zejména neonovým Srdcem umístěným na věži baziliky svatého Jiří na Pražském hradě v roce 2002.

Kromě výstavy Jsem tady můžou zájemci v DOXu navštívit také přehlídku Galegion: Utopické město a expozici Ultrasupernatural.

Foto: Jiří Slavík

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!