Čeští a slovenští návrháři: Činnosti v karanténě a kolekce pro podzimní edici MBPFW

Čeští a slovenští návrháři: Činnosti v karanténě a kolekce pro podzimní edici MBPFW 

Zakázek ubylo, zrušená jarní edice očekávané módní akce Mercedes-Benz Prague Fashion Week se sloučí s tou podzimní a místo šatů se šijí roušky. Jak karanténa ovlivnila život mladé návrhářce Denise Dovalové, královně knitwearu Božidaře a extravagantní designérce Dominice Kozákové se dozvíte v krátké anketě od Informuji.cz.

Božidara: Karanténa na anglickém venkově

Božidara Richterová, původním povoláním učitelka francouzského jazyka, nabízí pod svojí značkou Božidara ručně pletené svetry, šály, kardigany a další vlněné doplňky. Úspěšná knitwearová designérka tráví karanténu na anglickém venkově pěstováním zeleniny a bylinek, pletením a tvorbou nových designů. 

"Učí mě, zpomalit, užívat si přítomného okamžiku a také si vážit věcí, které běžně považuji za samozřejmé," odpovídá návrhářka na otázku, jak jí současná situace ovlivnila. "V mé tvorbě se to odrazí především v použití nových lehkých eco-friendly matriálů šetrných k přírodě jako jsou biobavlna či konopí," dodává Božidara. Nadcházející podzimní edice MBPFW se umělkyně nezúčastní, ale její tvorbu si můžete prohlédnou na jejích webových stránkách či Instagramu.

Denisa Dovalová: Nechci tématu této doby zneužívat

Nováčkem na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku se stane Denisa Dovalová, mladá návrhářka a studentka magisterského programu módy na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, která svoji značku DVL od DENISA DOVALA založila před pěti lety v roce 2015. Na jarní edici MBPFW chtěla prezentovat svoji autorskou kolekci FW20, namísto toho se pustila do nadcházející kolekce SS21, kterou předvede na náhradním termínu módní akce v září. "Velmi oceňuji, že designéři dostali na výběr. Buď prezentovat svou původní kolekci, nebo SS21, která má správně v září následovat. Já si vybrala prezentovat novou kolekci SS21, takže jsem si dala další práci, ale cítím, že pro vývoj brandu je to tak lepší," prozrazuje Denisa Dovalová o interní organizace pražského zářijového fashion weeku. Současná celosvětová pandemie se však do tvorby mladé návrhářky cíleně nepromítne

"Jestli se odrazí v mé tvorbě, tak jen podvědomě. Nechci toho zneužívat." Studentka se kromě módní tvorbě a škole věnuje i svému youtubovému kanálu o módě a dalším projektům. Práce jí i v karanténě zabírala spoustu času: "Kromě své značky mám i vedlejší zaměstnání, která jsou pro mě i po čas této situace aktuální. Avšak méně." "Začala jsem se věnovat i více sobě. Běhám, cvičím a tvořím videa pro můj YouTube kanál. Takže dá se říci, že do jisté míry si užívám toho, že mám čas na věci, na které předtím čas již nezbyl," dodává Denisa o náplni svých posledních měsíců. Než budete moc zkontrolovat Denisinu kolekci na MBPFW, koukněte se na její YouTube kanál.

Dominika Kozáková: Přemýšlím nad svými malými i velkými cíli

Extravagantní slovenská módní návrhářka Dominika Kozáková po čas karantény a celkového omezení v mnohých směrech se stihla zaměřit na svoji značku i odpočinek: "Čtu spousty knih, přemýšlím nad svými malými i velkými cíli, pracuji na nových produktech a rozšiřuji kolekci," popisuje uplynulé týdny designérka. Myšlenku sloučení jarní a podzimní edice MBPFW přijala a upravila tomu i svoji prezentovanou tvorbu:

"Je to rozhodnutí, které chápu a respektuji. Znamená to pro mě rozšíření kolekce o víc looků." Díky tomu se návštěvníci zářijového Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku těšit na Dominičinu ještě bohatší prezentovanou performativní přehlídku. V dnešní době nachází návrhářka kromě klidu i určitou míru inspirace: "Uvědomila jsem si, že není nutné za něčím spěchat, a že je naopak dobré na nějaký čas zpomalit a zamyslet se nad naší prací, vztahy a první řadě sami nad sebou." Prohlédněte si návrhářčin Instagram.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!