Adaptace Sempého komiksu Raoul Taburin je rozvernou komedií s uhrančivou provensálskou scenérií

Adaptace Sempého komiksu Raoul Taburin je rozvernou komedií s uhrančivou provensálskou scenérií65%

Po předpremiéře na loňském Festivalu francouzského filmu vstupuje ve čtvrtek do českých kin komedie Raoul Taburin, která je adaptací komiksu slavného tvůrce Jeana-Jacquese Sempého.

Za zpracováním útlé komiksové knížky Jeana-Jacquese Sempého, který je veřejnosti známý především coby ilustrátor slavné série o patáliích malého Mikuláše ve spolupráci s Reném Goscinnym, stojí dvojice Pierra Godeaua, který se postaral o režii, a Guillaumea Lauranta, scenáristy proslulé Amélie z Montmartru, kterou s novým počinem pojí typická poetická nálada.

Příběh titulního protagonisty Raoula Taburina začíná během dětství na francouzském maloměstě, kde jde každý potomek hrdě ve stopách svých rodičů. Tak by rád učinil i náš malý hrdina, jenž je po vzoru otce předurčen k povolání poštovního doručovatele. Brání mu v tom ale tíživý handicap – neumí jezdit na kole. Při každém pokusu nezvládne udržet rovnováhu a nevyhnutelně končí na zemi.

Bicykly však paradoxně bezmezně miluje, dokonale rozumí pedálům, spadlým řetězům i ráfkům, a tak se namísto pošťáka stane téměř legendárním opravářem kol. Poté, co odhalení zásadního tajemství způsobí jeho nejbližším fatální následky, se Raoul zařekne, že ho již nikdy vyzrazovat nebude a skrývat ho se mu daří takřka celý život. To by se ale v městečku nesměl objevit fotograf, který, jak se posléze ukáže, s ním sdílí stejnou slabinu.

Převést komiks na plátno je odvážný plán a v případě Godeaua a Lauranta to dopadlo více než dobře. Děj se rozhodli nechat vyprávět hlavní postavou, kterou ztvárnil belgický herec Benoît Poelvoorde. Velká část scénáře se skládá z jeho vnitřních monologů, což představitele vede k tomu, aby hrál více výrazem než slovy. Poelvoordovi se to daří znamenitě, komický talent doprovázený expresivní mimikou a šibalskýma očima mu nelze upřít. Jeho výrazný projev poněkud staví do pozadí ostatní z obsazených.

Raoula Taburina tvůrci vystavěli na poměrně triviální zápletce, kterou ale opředli řadou groteskních momentů vyhnaných místy až ad absurdum a zejména podmanivou atmosférou, z níž dýchá pestrobarevný kolorit provensálského regionu s pitoreskními lokacemi. Snímek je příjemně rozmarný specifickým způsobem, který dokáží vykouzlit snad jen francouzští filmaři.

Film zjevně nemá ambice stát se hitem, působí spíše skromně, což je vzhledem k předloze a formátu očekávané a žádoucí. Poskytuje i prostor k zamyšlení, zda je lepší jít s pravdou ven co nejdříve, nebo nechávat ostatní v nevědomosti s potenciálním rizikem, že si utajovaná lež stejně jednou najde cestu na povrch. A že naše nedostatky nutně nemusí být vždycky na škodu.

Foto: Aerofilms

Názor informuji.cz: 65%

Kdy a kde dávají film: Raoul Taburin

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!