Finále Pražského jara, Dalí i Banksy. Kulturní tipy na týden od 1. do 7. června

Finále Pražského jara, Dalí i Banksy. Kulturní tipy na týden od 1. do 7. června 

Nechte se inspirovat našimi kulturními tipy na první červnový týden - najdete mezi nimi hudbu, divadlo i výtvarné umění.

Pražské jaro z pohodlí domova

Nejslavnější český festival klasické hudby pokračuje v online koncertech ještě tento týden. Letošní jubilejní 75. ročník Pražského jara přinese první červnový týden další koncerty ke zhlédnutí zdarma na webových stránkách festivalu. Pondělní večer naplní program Symfonického orchestru hl.m. Prahy FOK a Tomáše Braunera, moderovaný Ondřejem Havelkou. Zazní dvě skladby od Josefa Suka a Smyčcový sextet Zjasněná noc od Arnolda Schönberga. V úterý a ve středu si užijeme dva legendární záznamy včetně Leonarda Bersteina z roku 1990. Ve čtvrtek pak živě z Rudolfina uslyšíme na závěrečném koncertě festivalu Beethovenovy skladby v podání České filharmonie pod taktovkou Jakuba Hrůšy.

Dalího sochy a grafiky v muzeu v Praze

Po nucené dvouměsíční přestávce funguje teď už druhým týdnem Muzeum Salvadora Dalího v pražské Opletalově ulici. Na výstavě Enigma tam návštěvníci uvidí největší soukromou sbírku Dalího soch. Umělec známý především pro své surrealistické obrazy, totiž za svého aktivního života vytvořil i několik zajímavých soch. Patnáct z nich proto pražskému muzeu doputovalo ze sbírky italského mecenáše a současně Dalího přítele Benamina Leviho. Návštěvníky výstavy Enigma mohou zaujmout plastiky Vesmírná Venuše či Hlemýžď. Vedle toho na výstavě nechybí ani na padesát grafik včetně slavného obrazu Rozkvetlé oko, ale taky interaktivní tabule a hra pro děti.

Jihoamerické rytmy v jazzovém přístavu

Ve čtvrtek vystoupí ve stylovém klubu na smíchovské náplavce Jazz Dock kolumbijský hudebník žijící v Praze Iván Gutiérrez se svou kapelou Madera. Tu založil poté, co skončila jeho spolupráce se Zuzanou Navarovou ve skupině Tres. Čtveřici tvoří kromě kytaristy, zpěváka a tvůrčího zdroje Ivána Gutiérreze kontrabasista Tadeáš Mesany, akordeonista Tomáš Görtler a hráč na různé flétny Robert Fischmann. V repertoáru Madery najdete vlastní tvorbu i lidové písně, vše vycházející z jihoamerické hudby

Špetka psychologického dramatu na Kampě

V neděli přiveze do divadla Kampa soubor Prkno zpracování psychologického dramatu Gedeonův uzel. Komorní hra vypráví o lásce, mateřství i jinakosti a hraje si se složitostí myšlenek dvou ženských postav. Amatérské okénko souboru z Veverské Bitýšky vás zaujme otázkami, které se bezprostředně týkají každého z nás, i odpovědmi, které ale nejsou jednoznačně správné ani špatné a je na každém, jak se rozhodne. 

Banksyho tajuplný svět umění na pražské náplavce

V galerii Mánes na pražské náplavce bude od tohoto pátku hostit exkluzivní výstavu jednoho z nejzáhadnějších výtvarných umělců všech dob s tvůrčím pseudonymem Banksy. Výběr více než 60 děl nejznámějších Banksyho tištěných děl ze soukromých sbírek a přes 30 nástěnných graffiti budou ke zhlédnutí v Mánesu po celé léto, do konce září. Banksy je slavný pro svá velkolepá graffiti, ale i zdánlivě klasická umělecká díla. Ta však pojal vlastním stylem a přidal k nim svou tajuplnou identitu – nikdo ho neviděl, přesto vystavuje ve věhlasných institucích jako Tate Modern nebo galerii Louvre a jeho díla se na aukcích prodávají za rekordní sumy.

Foto: Czechcrunch.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!