Filmové a seriálové tipy, týden #22: Vesmírem či Aleppem vstříc emancipaci

Filmové a seriálové tipy, týden #22: Vesmírem či Aleppem vstříc emancipaci 

V pravidelném týdenním přehledu filmových a seriálových novinek tentokrát nabízíme dva na oscara nominované dokumenty, protesty na Miss World nebo začátek konce nových a naprosto zbytečných vesmírných jednotek amerických ozbrojených sil. A možná skočíme na jedno do kina!

Problémissky / Misbehaviour

Keira Knightley a spol. bojují za ženskou emancipaci. Vrcholem má být soutěž Miss World v roce 1970, kterou chtějí členky Hnutí za práva žen narušit. Jejich plánovanou akci nezastaví ani slavný komik Bob Hope - dehonestaci žen v přímém televizním přenosu totiž rozhodně nenechají jen tak. Podle našich prvních dojmů jsou Problémissky vcelku prázdným přepisem historie. Samotný čin natolik významný se ve filmovém podání ztrácí v obyčejný protest bez zajímavějších momentů či dialogů. Recenzi si přečtete zde.

Cinema Boutique Přítomnost

V pondělí 25. května se po koronazpoždění otevřelo nové kino Přítomnost. Žižkovský podnik navazuje na tradici starých dobrých biografů, ve kterých si ale při sledování filmů dáte třeba pivo či víno. Za projektem stojí lidé spravující další skvělé artové kino Aero. V programu Přítomnosti najdete starší kousky, ale i premiéry. Sál nabízí stovku míst k sezení, v případě koncertů ještě o padesát více. Program a další info najdete zde.

Jednotky vesmírného nasazení / Space Force

Herec Steve Carell a scenárista Greg Daniels chystají comeback po úspěšném seriálu Kancl. V komedii Space Force neboli Jednotkách vesmírného nasazení na Netflixu představí šestou složku amerických ozbrojených sil a přizvali si našlapaný herecký ansámbl. Vedle Carella uvidíme v řídícím centru herecké hvězdy jakou jsou například John Malkovich, Lisa Kudrow nebo Ben Schwartz. Nová show má premiéru v pátek 29. května. Více jsme o seriálu psali zde.

Země medu / Honeyland

Makedonský dokument nominovaný na dva Oscary přibližuje osudy včelařky Hatizde, která se vyrovnáná s životními změnami. Její klid naruší příjezd potulné rodiny, která rozhodně nevyznává způsob života, na který byla skromná žena zvyklá. Vzniká střet mezi člověkem a přírodou, rychlými soudy a trpělivou prací. Země medu je celovečerní debut Ljubomira Stefanova a Tamary Kotevské, který uchvátil kritiky. Jen z festivalu Sundance si odvezl ceny za nejlepší dokumentární film, kameru a bodoval také v kategorii významný vliv.

Pro Samu / For Sama

Další oscarový kus působí už z upoutávky. Novinářka Waad Al-Khateab natáčí pro svou právě narozenou cenu videodeník, ve kterém popisuje válečné hrůzy v jejím rodném Aleppu, kde s manželem provozují jednu z posledních klinik. Pro Samu je srdcervoucí a působivé svědectví z místa, kde život neustále visí na vlásku. Je reportáží a zároveň emotivním vzkazem pro příští generace. Oscara tvůrci nezískali, ale mohou se chlubit britskou cenou BAFTA nebo Zlatým okem z festivalu v Cannes. 

Další novinky a recenze, včetně programů kin, najdete v naší filmové rubrice.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Filmové a seriálové tipy, týden #22: Vesmírem či Aleppem vstříc emancipaci
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!