Kulturní léto na západě Čech: hudební festivaly i neprobádaná příroda

Kulturní léto na západě Čech: hudební festivaly i neprobádaná příroda 

Léto se kvapem blíží a o prázdninách to bude žít také v západních Čechách, kde se koronaviru navzdory uskuteční některé festivaly a další kulturní události. Podívejte se na naše tipy.

Divadelní léto pod plzeňským nebem

Původní termín letní divadelní scény v Plzni se přesouvá z poloviny června na 8. až 27. července. V parku U Ježíška se diváci dočkají premiéry inscenace studentů DAMU s názvem Poslední zrnko písku, v níž prozkoumávají touhu občanů po změně nastavení společnosti. Na programu bude také klasická hra Švanda dudák v modernizované podobě, sportovní představení Improzápas či soutěž ve slam poetry. 

Neznámé stezky vzácnými přírodními útvary

Objevte na západě Čech nepříliš frekventované naučné stezky, které stojí za pozornost. Krátká dvou a půl kilometrová trasa čeká turisty v Kladské nedaleko Lázní Kynžvart. Těšit se můžou na procházku malebným okolím zdejších rybníků skrze unikátní rašeliniště a podmáčené smrčiny. Pro nápadnou podobnost krajiny se sibiřskými lesy se část útvaru jmenuje Tajga. Na konci stezky můžete navštívit Dům přírody Slavkovského lesa, který vás seznámí s místními zajímavostmi o flóře i fauně. 

Pokud zvládnete delší vycházku, vydejte se do Českého lesa na naučnou stezku v okolí Lesné na Tachovsku. I zde se můžete těšit na rašeliniště, podmáčené smrčiny, a pokud budete mít štěstí, možná zahlédnete bobra. Zdejší prostory obývají také žáby nebo čolci.

Víkend otevřených zahrad

Zamiřte o víkendu od 6. do 7. června do běžně nepřístupných zahrad na Plzeňsku. Prozkoumat můžete například soukromou Luftovou zahradu plnou exotických dřevin a sochařské výzdoby nebo Meditační zahradu Památníku obětem zla v centru regionu. Za prohlédnutí stojí také zahrada Na Roubence v Tymákově u Starého Plzence, která zachovává podobu jako za našich předků, nebo farní Zahradu Ticha v Jezné směrem ke Stříbru. 

Pekelný ostrov

Pořadatelé hudebního festivalu, který se každoročně koná v Holýšově mezi Plzní a Domažlicemi, se nevzdávají a pokračují v jeho přípravách. Odehrát by se měl mezi 3. a 4. červencem a přivítal by zvučná jména domácí a sousední scény jako Chinaski, Olympic, Vypsanou fiXu, Václava Neckáře a Bacily, Iné kafe, Škwor nebo U.D.O.

Rock iN Roll

V redukované verzi se uskuteční hudební festival, který bude 25. července opět hostit přírodní koupaliště v Nové Roli na Karlovarsku. Na pláži si návštěvníci budou moci poslechnout pouze dva interprety, a to rockovou partičku Wohnout a pop punkovou formaci Vypsaná fiXa.

Chodrockfest

Podle aktuálních informací by se měl v létě konat také Chodrockfest, který domácí interprety přivítá od 14. do 15. srpna na Bezděkovském předměstí v Domažlicích. Tentokrát vystoupí třeba Ewa Farna, Jelen, Žlutý pes, Xindl X, Harlej, Walda Gang, Záviš a několik dalších. 

Rock iN Roll 2019. Foto: Patrik Nguyen

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!