Otevřené sklepy zvou v červnu na vína z kyjovského Slovácka

Otevřené sklepy zvou v červnu na vína z kyjovského Slovácka 

Třicítka vinařů z oblasti Slovácka se představí na šestém ročníku Otevřených sklepů v sobotu 13. června v historickém centru Kyjova.

Celkem dvacet devět vinařů z různých částí Kyjovska nebude o druhé červnové sobotě chybět na Otevřených sklepích, které každoročně prezentují místní špičková vína. Na akci se objevují drobní vinaři, kteří mají výrobu nápoje jako vedlejší činnost, ale také světoznámá vinařství. K ochutnání budou například vína kyjovských vinařství Šalša, Polášek, Martinek, ale i vzdálenějších Maňák, Žůrek, Kolaja a dalších.

Kromě návštěvy vinných sklepů a degustace různých odrůd si návštěvníci budou moci poslechnout vystoupení pěveckých sborů z Nětčic a ze Želetic. K přepravě do sklepní uličky Šištot budou mít možnost využít bezplatné koňské povozy, které budou odjíždět z kyjovského Masarykova náměstí.

Právě v tamějším areálu bude během sobotního odpoledne probíhat folklorní program a následný večerní koncert cimbálové muziky Hudci.

Vinařství má na Kyjovsku dlouhodobou tradici, byť se region nachází až na severním okraji vinařské oblasti jižní Moravy. Patrně nejznámějším centrem v oblasti je Bzenec, který byl už ve středověku významným střediskem obchodu s vínem. Koncem 19. století se zde vůbec poprvé v rámci českých zemí vyráběla šumivá vína klasickou metodu. Dnešními dalšími důležitými vinařskými obcemi jsou také Strážnice, Dubňany či Mutěnice.

Foto: Otevřené sklepy Kyjovska

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!