Kulturní léto na severu Čech: malé i větší festivaly, hradní slavnosti i nezapomenutelné výlety

Kulturní léto na severu Čech: malé i větší festivaly, hradní slavnosti i nezapomenutelné výlety 

S létem přichází doba koupání, venkovních festivalů a nejrůznějších hradozámeckých slavností, o které nebudeme ochuzeni ani letos. V severních Čechách si můžete vybrat z tradičních i neotřelých akcí, mezi nimiž nechybí koncerty, šermířská a divadelní vystoupení, historické scénky či akce pro děti. Navíc pro vás máme i tipy na zajímavá místa a výlety, které byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Bezděz

Královský hrad Bezděz otevírá své brány 25. května a kromě klasických prohlídek si pro své návštěvníky hned přichystal i bohatý kulturní program. O víkendu 6. - 7. června se těšte na šermířský víkend pro děti, 27. a 28. června na historickou střelnici a kovářskou dílnu a 4. - 6. července na Valdštejnovy vojáky s tanečními a šermířskými ukázkami. V průběhu léta pak nebude chybět Blue grass a country festival, další šermířské scénky, koncerty a oživený středověk. Na podrobný program se podívejte zde. Inspirovat se můžete i naším článkem na nejlepší výletní cíle v okolí hradu.

Hrad Bezděz ožije kulturními akcemi. Foto: archiv NPÚ

Benátská! s Impulsem – přesunuto na rok 2021

28. ročník oblíbeného hudebního festivalu Benátská! s Impulsem se letos nakonec kvůli koronavirovým opatřením neuskuteční. Již teď se ale můžete těšit na příští rok, kdy by festival měl proběhnout ve sportovním areálu Vesec v Liberci v termínu 22. - 25. července. 

Do okolí Liberce se ale rozhodně vypravte již letos. Prozkoumat zde můžete třeba naučnou stezku Terasy Ještědu s nádhernými výhledy a ikonickým vysílačem nebo jít obdivovat přírodní krásy a vznikající prales na trase z Horního Hanychova na Pláně pod Ještědem.

Czech Fashion Week

Lázeňská kolonáda v Teplicích ožije módou, uměním a designem. V pátek 21. a v sobotu 22. srpna se návštěvníci budou moci na přehlídkovém molu seznámit s tvorbou domácích i zahraničních návrhářů, mezi nimiž nebude chybět Osmany Laffita, Alice Abraham či Luďek Hanák. Objeví se tu i fashion influenceři, jakými jsou raperka Sharlota nebo youtuberka Anna Šulcová.

Festival Kukokli

Téměř jako v pohádce si budete připadat na hudebně-divadelním festivalu s tajemným názvem Kukokli. Za devatero řekami, devatero horami a devatero lesy najdete polorozpadlý barokní kostel Navštívení Panny Marie v Horním Vítkově nedaleko Liberce, jehož obnově je festival věnován. 

Projekt s názvem Kukokli vznikl před čtyřmi lety, kdy se uskutečnil jeho nultý ročník v kostele sv. Klimenta v Praze.​ Od roku 2018 se přesunul právě do Horního Vítkova obklopeného loukami a lesy, kde si ho letos můžete vychutnat od 24. do 25. července.

Kukokli podpoří obnovu kostela Navštívení Panny Marie v Horním Vítkově. Foto: archiv festivalu Kukokli

Výlety za letní pohodou i tajemstvím

Máchovo jezero je doslova rájem letních radovánek pro děti i dospělé. Již nyní na něj pravidelně o víkendech (v červenci a srpnu každý den) vyplouvají výletní lodě, písčité pláže nabízejí zasloužený odpočinek a jeho okolí množství cílů k prozkoumání. 

Vydat se můžete třeba na hrad Houska s bránou do pekel, do zooparku slavného cirkusu Berousek nebo skrz borové lesy Máchovou stezkou z Doks právě na Bezděz. Máte-li děti, vezměte je za lesními bytostmi nebo si s postavičkami Čtyřlístku projděte cestu okolo Blaťáku.

K létu patří i trocha tajemna a dobrodružství a proto jsme pro vás připravili i speciální článek o dávných pověstech z hradů a zámků. Dozvíte se v něm, kde můžete najít poklad a kde možná potkáte i nefalšované čerty.

ZasTenRock

22. srpna se uskuteční v Zásadě nedaleko Jablonce nad Nisou 9. ročník hudebního festivalu ZasTenRock pro příznivce nejen rockové hudby. Těšit se můžete na kapely Komunál, Vilém Čok a Bypass, Hand Grenade, Kabát revival, The Broken Dam, Rock Tom, Těsně Vedle, Olympic revival, Těla Liberec či Dangar Six. Dvě pódia zajistí nepřetržitý přísun hudby a videoprojekce.

Maloskalská noc

Každoroční rodinný hudební festival Maloskalská noc se letos přesouvá na 6. září. Pod kulisami maloskalského Pantheonu se můžete těšit na kapely Mirai, Turbo, Lenku Filipovou, Pokáče, Nebe a další. Festival možná zahájí i tradiční neckyáda.

Rozhodně ale nezůstávejte jen u hudby. Ocitnout se v srdci Českého ráje a nevyrazit do okolí na výlety by byl opravdový hřích. Čekají na vás romantické zříceniny, nádherné zámky, skalní města i další tajemné pověsti

Úvodní foto: archiv festivalu Benátská! s Impulsem 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!