Hrát, či nehrát? Podívejte se, jaká pražská divadla se v červnu otevřou divákům

Hrát, či nehrát? Podívejte se, jaká pražská divadla se v červnu otevřou divákům 

V nově nastaveném omezeném režimu mohou některé kulturní instituce znovu přivítat své návštěvníky. I divadla si v posledních dnech pokládala otázku „Hrát, či nehrát“, pro většinu divadel jsou stávající podmínky totiž i nadále překážkou fungování. Některé scény se ale přeci jen otevřou - podívejte se, kam se v následujících dnech můžete v Praze vydat za divadelní kulturou!

Švandovo divadlo

„Budeme hrát pro 100 na 100 %!“ říká ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek. Diváci se tak mohou v červnu těšit na oblíbené zavedené tituly jako Protest/Rest, drama Pankrác’45, gangsterskou komedii Zabít Johnnyho Glendenninga, komedii CRY BABY CRY. Chybět ovšem nebude ani poslední novinka letošní sezóny, krimi drama Lady Macbeth z Újezdu. Smíchovská scéna zařadí i některé hry Divadla Ungelt.

Švandovo divadlo také odhalilo plánované tituly v nové sezóně - chystá premiéry klasických děl, ale i upírskou romanci a provokativní tituly o klimatu a #MeToo. Na co všechno se diváci mohou od září těšit, se dočtete zde.

Divadlo Kampa

Po neplánované pauze otevře i scéna Divadla Kampa. Do konce června nabídne večerní představení i inscenace pro děti, mezi nimi například životopisnou hru o slavné šansoniérce Edith Piaf: Dnes nechci spát sama, živý přenos improvizace Jaroslava Duška a Pjéra la Šéz’e s názvem Malá vizita nebo komorní psychologické drama Gedeonův uzel.

Diváky čekají i dvě premiéry - autorské představení Imaginárium v podání pantomimického dua Kozel ve fraku a bláznivá komedie Jezebel, ve které si partneři chtějí zpestřit svůj milostný život zapojením třetí osoby.

Studio Ypsilon

Mezi divadla, která ještě do konce sezóny otevřou, se přidá i Studio Ypsilon. Během příštího měsíce uvede hudební komedii Sežeňte Mozarta!, grotesku Škaredá středa aneb Teta z Halifaxu nebo třeba parodii Hlava Medúzy z pera Borise Viana. Více o plánech Divadla Ypsilon čtěte zde.

Městská divadla pražská

Několik inscenací nabídnou i Městská divadla pražská. Diváci budou moci vyrazit na představení Shirley Valentine do ABC, na Čapka do Rokoka anebo do Divadla Komedie na představení Gossip a Panoptikum. Prioritou Městských divadel pražských je ale hlavně příprava na sezónu novou. Divadlo Rokoko, ABC a Komedie plánuje otevřít ve velkém stylu a nabídne kromě stávajícího repertoáru hned dvacítku nových titulů. O tom, co všechno chystají, se dočtete zde.

Divadlo Kámen

Divadelní prkna ožijí díky dvěma inscenacím také v Divadle Kámen. Na jeviště se vrátí futuristická jízda Přesně 42 zubů i posázavská love story S citem na motivy románu Jáchyma Topola.

Divadlo Gong

Divadlo Gong sice do konce sezóny svou divadelní scénu neotevře, diváky ovšem zve do Klubu Kocour na koncertní vystoupení. Na své si v červnu přijdou fanoušci folku, blues, šansonu i rockenrolu.

RockOpera Praha

Jediné představení nabídne v červnu scéna pražské RockOpery. Ta svou rockovou variací oživí znepokojivý příběh Frankensteina a jeho ohyzdného monstra s lidskými city.

Národní divadlo

Několik představení slibuje i Národní divadlo. V termínu od 10. do 14. června 2020 odehraje pro omezený počet diváků v historické budově dvakrát inscenaci Manon Lescaut, dvakrát balet Kylián - Mosty času a jednou operní koncertní gala s názvem Opera před oponou. Jedná se o pět mimořádných představení, která vzhledem k současným podmínkám minimalizuje také část obsazení.

Na zábradlí, k Hrdinům a do Dlouhé

Divadlo Na zábradlí také potěší divadelní nadšence, byť jen jedním představením ve třech termínech. Ve třech předpremiérách uvede novou inscenaci Zlatá pláž

Na korona-premiéru zve také Studio Hrdinů, představí se s novou inscenací Ferrante club, která je reflexí neapolského cyklu s názvem Geniální přítelkyně autorky Eleny Ferrante.

První vlaštovky vypustí i Divadlo v Dlouhé. Divadelní scéna láká na čtyři červnová představení Oblomov, Souborné dílo W. Shakespeara ve 120 minutách, Sonety a Tajný deník Adriana Molea ve věku 13 a ¾.

Letní scény už jsou pravděpodobně mimo nebezpečí

Divadlo Kalich svou scénu sice v červnu ještě nezpřístupní, ovšem vzhledem k současnému vývoji situace předběžně počítá s uskutečněním plánovaného letního divadelního festivalu Hvězdné léto pod žižkovskou věží. Repertoár Hvězdného léta nabízí mnohá kulturní vyžití, mezi nimi například představení Lakomec, Caveman, Kočka v oregánu, Žena za pultem 2: Pult osobnosti, Talk show Jana Krause, nebo koncerty Tomáše Kluse či Ondřeje Havelky.

Kdo se určitě koronaviru nezalekne je určitě Shakespeare. Letní slavnosti jsou v plném proudu příprav, diváky organizátoři lákají na představení Hamlet, Zkrocení zlé ženy, Mnoho povyku pro nic, Veselé paničky windsorské a další. Představení proběhnou v Praze, Brně a Ostravě.

Na letní scénu zamíří i Jatka78. Ta zahájí svůj program již na konci května, některá představení nabídne uvnitř, jiná zas pod širým nebem. Letní scéna poběží od 30. května po celý červen a červenec. Chybět nebude oblíbená Amerikánka, premiérové představení Kaleidoscope od Cirk La Putyka, či koncept White Rabbit Red Rabbit s Vladimirem 518, Honzou Cinou nebo Hankou Vagnerovou.

Úvodní foto: E. Josefíková v inscenaci Pankrác’45 ve Švandově divadle (© I. Dvořák)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!