Kulturní léto v jižních Čechách: umění pod širým nebem, festivaly i objevování nových míst

Kulturní léto v jižních Čechách: umění pod širým nebem, festivaly i objevování nových míst 

Léto se příjemně blíží a s ním i řada tradičních i nových akcí. Těšit se můžete na festivaly, open air výstavy, akce pro děti či koncerty. A protože léto bez výletů by ani nebylo léto, máme pro vás i tipy na návštěvu hradů, zámků a dalších zajímavých míst.

Třeboň

12. června můžete zdarma zavítat do kaple Schwarzenberské hrobky v Třeboni-Domaníně. V rámci Noci kostelů se její brány otevřou od 19:00 do 22:00 hodin, stejně jako dveře nedalekého hřbitovního kostelíka. V závěru noci vás v kapli čeká i koncertní překvapení.

O den později, 13. června, vezměte své děti na Vítání léta s Mildou Dubulíkem. Pro rodiny je připravena trasa s úkoly zaměřená na seznámení se stromy v třeboňském zámeckém parku, kterou si mohou samostatně projít. Akci pořádá Dům přírody Třeboňska, v němž najdete i začátek a konec trasy. Po jejich úspěšném vyřešení bude na děti čekat něco milého na památku. Vstup je opět zdarma.

V Třeboni ale můžete poznat doslova celý Svět. A nebojte se, nemusíte cestovat bůhvíkam daleko. Svět totiž najdete na kraji města v podobě jednoho z největších rybníků České republiky. Po jeho malebných březích vás provede naučná stezka, v létě si zde můžete užít i koupání či projížďky lodí. Zábava v letní Třeboni tím ale zdaleka nekončí.

Schwarzenberská hrobka. Foto: Andrea Morkusová

Cool v plotě i pískové sochy v Písku

Zatím velmi nadějně vypadá pořádání festivalu Cool v plotě, který má proběhnout 28. a 29. srpna na různých místech v Písku. Cool v plotě je multižánrový festival, který dává prostor samostatně vystupujícím umělcům. Převážně hudební program osciluje mezi mnohými žánry, jako jsou jazz, new folk, soul, elektronická a experimentální hudba či world music a je doplněn i o autorská čtení nebo hudební workshopy.

V Písku si ale rozhodně nenechte ujít ani návštěvu zdejší náplavky u nejstaršího mostu v naší republice, kde již nyní vznikají unikátní obří pískové sochy, které bude možno tradičně obdivovat až do podzimu. Umělci Josef Faltus a Jiří Kašpar letos vystaví celkem pět soch na téma 777 let města Písku. Otevření galerie pod širým nebem je plánováno na pátek 22. května v odpoledních hodinách.

Rožmberk

Letošní ročník oblíbeného festivalu České hrady CZ, který měl 7. a 8. srpna zavítat do sousedství malebného jihočeského hradu Rožmberk, se nakonec kvůli koronavirovým opatřením neuskuteční. Vy se sem ale rozhodně vypravte. Kromě klasické prohlídky hradu se můžete inspirovat i naším článkem na nejlepší výletní cíle v jeho okolí. 

Putování za dobrodružstvím

Léto je jako stvořené k dobrodružství a objevování nových míst. Tajemstvím opředené hrady a zámky k němu prostě patří a pro děti i dospělé představují ideální výletní cíl. Kdo straší na rožmberských panstvích, kde najdete krále trpaslíků a kde se budete zaručeně bát čtěte v článku o jihočeských pověstech.

Za prázdninovými výlety ale můžete zamířit třeba i do Zlaté Koruny, Jindřichova Hradce, na Boubín nebo k Soumarskému rašeliništi na Šumavě.

České Budějovice

České Budějovice lákají na Léto ve městě. Těšit se můžete na Hudební večery na náměstí, výstavu pod širým nebem Umění ve městě na téma voda (červen - září), Radniční léto pro malé i velké, Múzy na vodě (10.-15. srpna) nebo třeba oblíbený festival Město lidem / lidé městu, který se uskuteční v termínu 28.- 29. srpna. Užít si zde ale můžete i spoustu dalších letních aktivit nebo procházek historickým centrem.

Prázdniny v Telči

V Telči se od 24. července do 9. srpna můžete těšit na letní festival plný dobré muziky, divadel a doprovodných akcí s názvem Prázdniny v Telči. Vystoupí  akrobati z Cirk La Putyka, Monkey Business, Bratři Ebenové, Druhá Tráva, Iva Bittová či Aneta Langerová

Na nádvoří zámku zahrají i Jiří Pavlica & Hradišťan společně s Javory, Vlasta Redl, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, Michal Prokop, Vladimír Mišík, Žalman & Spol, Lenka Filipová, Nezmaři nebo Asonance. Na velké scéně na Panském dvoře se představí Lenny a Barbora Poláková.

Chybět nebudou ani divadla pro děti, tvůrčí dílny, závody dračích lodí, běh pro Sdílení či muzikanti v ulicích. Podrobný program zde.

MHF Český Krumlov

Mezinárodní hudební festival se každoročně odehrává v romantických kulisách Českého Krumlova jako je Pivovarská zahrada, Barokní divadlo nebo Zámecká jízdárna. Letošní ročník je přesunut na termín 18. září – 3. října, takže o své oblíbené koncerty nepřijdete. Jak to na festivalu vypadalo v minulých letech si přečtěte zde.

Český Krumlov ale rozhodně stojí za návštěvu 365 dnů v roce. Jaký je bez zahraničních turistů a kam byste se rozhodně neměli zapomenout podívat čtěte v našem článku zde.

Úvodní foto: archiv festivalu Cool v plotě

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!