Pražské galerie a muzea nabídnou o víkendu a v pondělí vstup zdarma

Pražské galerie a muzea nabídnou o víkendu a v pondělí vstup zdarma 

U příležitosti Mezinárodního dne muzeí a galerií, který připadá na 18. květen, se v neděli a pondělí otevřou vybrané pražské galerie a muzea pro návštěvníky zdarma.

Národní muzeum si svůj svátek připomene v pondělí. Volný vstup umožní návštěvníkům do všech aktuálně otevřených objektů. Nahlédnout budou moci do Historické budovy, která nyní hostí výstavy Sametová revoluce: Říká se jí sametová, Labyrint informací a ráj tisku a Tajný život sbírek, do Českého muzea hudby, kde je k vidění přehlídka Import / Export / Rock’n’roll, či do Náprstkova muzea s výstavou Doma na Sibiři či Na březích Nilu.

Zpřístupněné bude i Národopisné muzeum, Národní památník na Vítkově nebo Památník Jana Palacha ve Všetatech nedaleko hlavního města.

K oslavám mezinárodního dne se připojuje také Národní galerie Praha. V neděli nabídne bezplatný vstup do vybraných sbírkových expozic, a to do expozic 1796–1918: Umění dlouhého století, 1918–1938: První republika a 1930–současnost: České moderní umění ve Veletržním paláci, Starých mistrů ve Schwarzenberském paláci a do Středověkého umění v Čechách a střední Evropě 1200–1550 v klášteře svaté Anežky České.

Na volný vstup láká v neděli také Muzeum hlavního města Prahy. Stálé expozice a výstavy si zájemci budou moci zdarma prohlédnout v hlavní budově na Florenci, kde je k vidění například přehlídka Objektivem fotografa Jovana Dezorta, Podskalské celnici na Výtoni, v zámeckém areálu ve Ctěnicích a domě U Zlatého prstenu.

Mezinárodní den muzeí a galerií si celý svět připomíná od jeho vzniku v roce 1977. Téma letošního ročníku zní Muzea za rovnost: rozmanitost a začleňování. Posilování rozmanitosti a začleňování v našich kulturních institucích. Leitmotiv poukazuje na smysl muzeí ve vytváření kulturních zážitků bez ohledu na původ či osobní zázemí návštěvníka.

Budova Národopisného muzea Národního muzea. Foto: NM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!