Hrát pro 100 na 100 %! Švandovo divadlo otevře již v červnu

Hrát pro 100 na 100 %! Švandovo divadlo otevře již v červnu 

Jednou z mála pražských scén, která se chystá ještě do konce této sezóny hrát, je Švandovo divadlo. Divákům znovu otevře už od 25. května. Předprodej vstupenek na všechna představení v červnu a v září je již spuštěn.

"Navzdory úzkým mantinelům současných vládních opatření jsme se rozhodli začít hrát, protože se cítíme zavázáni našim divákům, ale i našemu zřizovateli. Budeme tedy hrát pro 100 na 100 %!", říká ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek. Nová vládní nařízení povoluje nově kulturním institucím za určitých podmínek obnovit provoz. I divadla stojí před volbou, zda otevřít a hrát před sto lidmi v rouškách. Švandovo divadlo nakonec i přes omezení své diváky uvítá už v červnu.

Všichni potřebujeme postupný návrat k životu a živému umění – aktéři i diváci

"Vybrali jsme ty inscenace, u nichž předpokládáme, že jejich provoz nebude ztrátu smíchovské scény dále prohlubovat. Nedívám se na to však jen ekonomicky. Myslím, že všichni potřebujeme postupný návrat k životu a živému umění – aktéři i diváci," dodává Daniel Hrbek. Na jaká představení se tedy mohou diváci těšit?

Červen ve znamení komedií i nejnovějšího krimi dramatu

Protest/Rest jsou dvě jednoaktové hry, které od sebe dělí 33 let. Spojují je ale postavy spisovatelů Vaňka a Staňka a také absurdní humor Václava Havla. V hlavních rolích excelují Robert Jašków a Tomáš Pavelka.

Tomáš Pavelka a Robert Jašków. Foto: Alena Hrbková

Drama Pankrác '45 s podtitulem "casting na popravu" líčí fiktivní setkání pěti různých žen v pankrácké věznici v létě 1945, kde se ocitly i prvorepublikové herečky Adina Mandlová a Lída Baarová.

U Švandů uvedou také černou gangsterskou komedii Zabít Johnnyho Glendenninga. Ta bude mít v září derniéru, jde tedy o poslední příležitost fandit Dominicovi v podání Jacoba Erftemeijera a zažít Roberta Jaškówa v roli drsného gangstera MacPhersona.

Jacob Erftemeijer na zkoušce inscenace Zabít Johnnyho Glendenninga

Na programu je také komedie CRY BABY CRY s Klárou Cibulkovou a Kristýnou Frejovou, oblíbená zejména u ženského publika. Vypráví o tom, jak pět žen v populárním kurzu life coachingu hledá návod na štěstí. A nechybí ani rázná komedie možná i o vaší rodině s názvem Pohřeb až zítra autorky Natálie Kocábové.

Na repertoáru se objeví i zatím poslední novinka letošní sezóny, krimi drama Lady Macbeth z Újezdu, příběh o lásce, svobodě a zabíjení z Prahy konce 19. století v režii Davida Jařaba s výtečnou Natálií Řehořovou v úloze ženy-oběti i ženy-vražednice. 

Natálie Řehořová. Foto: Alena Hrbková

První představení ze stálého smíchovského repertoáru diváci ve Švandově divadle uvidí už od 1. června

Švandovo divadlo bude hrát maximálně pro 100 diváků, dbáno bude o dodržování rozestupů, samozřejmostí bude poskytnutí dezinfekce na ruce. Zajištěno je také vhodné odvětrávání sálu, typ klimatizace, který divadlo využívá, je podle epidemiologů vhodný. Divadelní kavárna zůstává prozatím uzavřena, šatny a toalety budou fungovat bez omezení.

Foto: Alena Hrbková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Švandovo divadlo nabízí i další akce

Místo konání: Švandovo divadlo

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!