Jan Hrušínský: Schází nám Čapkova oddanost demokracii a poctivému životu

Jan Hrušínský: Schází nám Čapkova oddanost demokracii a poctivému životu 

Začátkem června obnoví provoz pražské Divadlo na Jezerce, které v posledních týdnech připravuje nejbližší premiéru podzimní sezóny. Hra Ze života Čapka přiblíží zásadní události ze života jednoho z nejvýznamnějších českých novinářů a spisovatelů, dramatizace se ujal Petr Vacek. O současném stavu scény i novinkách v repertoáru pohovořil principál divadla Jan Hrušínský.

Vláda povolila konání divadelních představení s účastí do sta osob od 11. května, Jezerka ale obnoví provoz až 9. června. Proč jste se takto rozhodli?

Vláda sice říká, že divadla mohou hrát pro sto osob – ale pokud chcete hrát divadlo seriózně, nemůžete otevřít a začít, když se rozhodnutí dozvíte takto pozdě. K tomu, aby se vyprodala divadelní představení, je třeba alespoň dvouměsíční předstih. Proto nyní začíná být v ohrožení i termín od 9. června.

Vláda v tomto smyslu jedná bohužel nezodpovědně. Navíc je zde i další překážka, a tou je povinně volná každá druhá řada a každé třetí místo neobsazené. Kdybychom to přesně dodrželi, sto lidí se k nám do hlediště ani nevejde. Od ministra zdravotnictví jsem slyšel, že vláda uvažuje o tom, že od 25. května bude možné hrát pro 500 osob. To by bylo dobré, ale museli by to divadlům říct včas. Když to sdělí pár dní předem, bude to k ničemu. Uvítal bych od vládních úředníků větší zodpovědnost.

Aktuálně připravujete novou inscenaci Ze života Čapka, námět hry prý vznikl na objednávku divadla. Čím je podle vás osud významného novináře a spisovatele stále rezonující?

Jeho víra v lidi je odzbrojující a chtěl bych takovou mít. Myslím, že jeho myšlení, oddanost demokracii a poctivému životu je přesně to, co dnes u nás schází a čeho jsme tak málo schopni. Naopak všechno zlé z období druhé republiky začínám bohužel nalézat i v naší současnosti. Kdybych vedle sebe položil některé anonymní dopisy, nebo dnes maily, bylo by těžké rozlišit, které psali zlí a hloupí lidé Čapkovi v roce 1938 od těch, které stejně zlí a stejně hloupí lidé začali poslední dobou psát i mně. Čapek je zkrátka aktuální téma. Navíc letos uplyne sto třicet let od jeho narození.

Petr Vacek během zkoušení hry Ze života Čapka. Foto: Divadlo na Jezerce

Z jakých pramenů jste při dramatizaci Čapkova život čerpali?

To je otázka spíše na autora hry – Petra Vacka. Vím zcela jistě, že více než rok Petr věnoval intenzívní četbě nejen Čapka samotného, ale i Olgy Scheinpflugové, profesora Vočadla, Peroutky, Josefa Čapka, Langra a všech možných i nemožných dostupných materiálů.

V každém případě vznikla kvalitní hra, ve které vystupují všichni sourozenci Čapkovi, malí i dospělí, jeho otec i matka, Olga a všechny jeho lásky, mnoho předobrazů Čapkových literárních postav, pátečníci, prezident Masaryk, sazeči v tiskárně, Šalda i Durych, pejsek i kočička, pan Kolbaba a na závěr dva slimáci Ze života hmyzu. Však se také hra jmenuje Ze života Čapka.

Podle jakých kritérií jste vybrali titulního představitele, herce Daniela Švába?

Dan Šváb hraje u nás hraje ve hře Pánský klub a všimli jsme si, že je prototypem Čapka i mimo jeviště. Dokonce jsme kvůli jeho obsazení posunuli o půl roku premiéru, protože Daniel na podzim loňského roku neměl čas. Jsem rád, že jsme počkali, protože Čapka už na zkouškách hraje skvěle.

Daniel Šváb během zkoušení hry Ze života Čapka. Foto: Divadlo na Jezerce

V inscenaci se objeví postava Boha v podání Miluše Šplechtové. Můžete přiblížit jeho/její úlohu?

Když Bohu Čapek ve hře říká, že si ho představoval jako mohutného vousatého starce v modrém plášti posetém modrými hvězdami, Bůh na to odpovídá: „Nechci, aby mě lidi malovali. Každý máte svou představu a vy se kvůli tomu pak mydlíte a podstata vám uniká.“ Proto jsme si řekli, že Bůh může být žena.

Už se ví přesné datum uvedení?

Když Bůh a vláda dají, tak 24. září 2020 v Divadle Na Jezerce bude mít hra Ze života Čapka světovou premiéru.

Jaké další premiéry v nové sezóně chystáte?

Po Čapkovi bude následovat další nová česká hra psaná na objednávku Divadla Na Jezerce. Jejím autorem a zároveň režisérem je Janek Jirků. Název zatím neprozradím, ale mohu říct už teď, že jde o téma, které vzbudí velké vášně a ty by mohly vyvolat zájem diváků, kteří v hlavních rolích uvidí Milana Šteindlera a Jana Slováka. Premiéra bude letos 10. prosince. Na obě se těším a vy se můžete těšit také.

Foto: Divadlo na Jezerce

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!