Halušky: Dobrodružství s psychedeliky. Konečně zábavný dokument na téma drog

Halušky: Dobrodružství s psychedeliky. Konečně zábavný dokument na téma drog75%

Katka nebo Mallory Heleny Třeštíkové, postsovětské Děti ze stanice Leningradská či životopisný snímek Amy. Drogová tematika má na poli dokumentu zpravidla negativní konotace a seriózní přístup jejich tvůrců. O svěží pohled s nezaujatým postojem se snaží Donick Cary v novém dokumentu Halušky s podtitulem Dobrodružství s psychedeliky, který premiérově uvádí VOD platforma Netflix.

Autor snímku Halušky příkladně dokazuje, že se náhled na problematiku dá obrátit a ukázat druhou stranu mince, která sice patrně neposlouží jako protidrogová kampaň ve stylu Choose Life, ale zároveň ani nutně nemusí napáchat tolik škody.

Celovečerní dokument se zaměřuje výhradně na psychedelika, tedy jednu ze tří skupin halucinogenů, jejichž účinky působí na vnímání, myšlení, emoce a vědomí. Na rozdíl například od opiátů a stimulantů u nich nebyla potvrzena závislost, ovlivňují především kreativitu a schopnost meditace.

I pro jejich relativní neškodnost byly velmi populární zejména u hnutí hippies sklonkem šedesátých let. Dostaly se rovněž do hledáčku psychologů, kteří je zamýšleli využít při léčbě depresí nebo posttraumatické stresové poruchy. A tento výzkum se po dekádách pozvolna vrací.

Namísto pouhé výpovědi jednoho respondenta s doprovodnými odbornými komentáři Cary oslovil řadu světoznámých umělců převážně z oblasti hudby a filmu, kteří na kameru vzpomínají na své nejbizarnější zážitky v rauši. Odvážným způsobem takto vystupují třeba zpěvák Sting, herec Ben Stiller nebo herečka Carrie Fisher alias princezna Leia ze Star Wars.

Jejich vyprávění pro lepší ilustraci tvůrce prokládá doprovodnými pestrobarevnými animacemi i hranými scénkami, které mnohdy velmi humorným příběhům o leknutí se vlastního odrazu v zrcadle, povídání si s neživými předměty nebo řízení auta pod vlivem dodávají správný říz.

Byť se dokument může jevit jako nenápadná propagace konzumování zapovězených látek, jde veskrze o pojetí tématu s otevřenýma očima bez odsuzování, ale ani jednoznačného schvalování. Všichni dotazovaní se shodují v tom, že i když jim opojení přineslo překvapivé pochopení smyslu života, propojení s přírodou a uvědomění si vlastní smrtelnosti, v souvislosti s tzv. bad tripem existuje velké množství důvodů, proč je rozumnější se psychedelikům vyhnout. Divákům poskytují rady, jak se chovat, pokud už drogu požijete. Zábavné zkušenosti tak vyvažují ty uvědomělé.

Podívejte se také na náš výběr nejlepších filmů s drogovou tematikou

Snímek Halušky: Dobrodružství s psychedeliky je od 11. května dostupný na streamovací službě Netflix.

Foto: Netflix

Názor informuji.cz: 75%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!