Dílo radikálního konceptualisty z Československa představuje Museum Kampa

Dílo radikálního konceptualisty z Československa představuje Museum Kampa 

Výstava s podtitulem Celek jsoucna, jsoucí v celku je rozhodně tou pravou, pokud mezi znovuotevřenými galeriemi v metropoli hledáte něco skutečně působivého. V Museu Kampa se můžete seznámit s dílem Jana Wojnara, který obdržel přízvisko „nejradikálnější konceptualista v Československu".

Jan Wojnar žil celý život v Třinci, kde pracoval jako technik. Všechna díla tak vznikala pouze v jeho volném čase. Obdivuhodně rozsáhlý soubor čítající koláže, kresby, objekty, fotografie a mnoho dalšího, tvořil v průběhu půlstoletí a ač se to tak nemusí zdát, je tento celek i přes vizuální různorodost pozoruhodně jednotný.

Z výstavy Jana Wojnara. Foto: Museum Kampa

Při bližším přezkoumání je očividné, že autorovi jde především o iniciaci změny v divákově chápání a vnímání okolní reality. Wojnar pracuje s jasně stanoveným konceptem u každé práce, ale zároveň je pro něj důležité i provedení fyzické realizace, jak tomu u konceptuálních umělců vždy nebývá.

Výstava se skládá z pěti sekcí, přehledně tak mapuje všechny zásadní tendence ve Wojnarově tvorbě. Nejprve nastiňuje autorovu ranou tvorbu ohraničenou rokem 1966, následují práce z první poloviny sedmdesátých let, které zasvětil mimo jiné experimentům s novými materiály

Následující část prezentuje zřejmě nejvýznamnější soubor z celé Wojnarovy tvorby. Věnuje se tzv. mřížkovým básním. Wojnarův přístup k fotografii tvoří předposlední část, nakonec se diváci seznamují s umělcovým prozkoumáváním povrchu a struktury, kde najdou například sérii přesýpacích básní.

Z výstavy Jana Wojnara. Foto: Museum Kampa

Stojí za zmínku, že Wojnarovo dílo je takto komplexně představeno vůbec poprvé. Unikátní výstavní projekt vznikl ve spolupráci s rodinou autora a Galerií výtvarného umění v Ostravě. Výstava potrvá do 14. června.

Foto: Museum Kampa

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Museum Kampa nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Museum Kampa

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!